Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da bi Srbiji trebalo da budu otvorena dva klastera u pregovorima sa EU i to, kako je kazao, do kraja godine.

Dačić je, na redovnoj Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, istakao da bi klasteri trebalo da budu otvoreni ne samo zbog preporuke Evropske komisije, već zato što je Srbija to zaslužila zbog sprovedenih reformi.

Kada je reč o radu parlamenta, Dačić kaže da je u prethodnih godinu dana urađen dobar posao, što pokazuje i Izveštaj Evropske komisije.

„Izveštaj je najpozitivniji u poslednjih nekoliko godina, što nam daje za pravo da budemo zadovoljni ostvarenim, ali i da podsetimo na oblasti gde treba da nastavimo sa reformama“, kazao je Dačić.

Izrazio je uverenje da će Ustav biti promenjen do kraja mandata ovog saziva Skupštine Srbije i izrazio uverenost da će to doneti do pozitivne ocene i u narednom Izveštaju Evropske komisije.

Podsetio je da je do sada, kada je reč o promeni Ustava, održana intenzivna javna rasprava u Skupštini i van nje, a da se do rešenja ustavnih amandmana došlo sa Venecijanskom komisijom koja je dala pozitivno misljenje na predloge ustavnih amandmana.

„Prvi put sam ove godine učestvovao na plenumu Venecijanske komisije i bio sam zadovoljan njihovim ocenama, a oni su bili zadovoljni pažnjom Srbije koja je posvećena tom pitanju“, kazao je Dačić.

Dodaje da bi uskoro trebalo da Ustavna komisija potvrdi konačan tekst amandmana, koji će se onda naći pred narodnim poslanicima, a nakon čijeg usvajanja u Skupštini sledi referendum.

Predsednik parlamenta je podsetio i da je završen međustarnački dijalog i u tom smislu kazao da su sarađivali i sa delegacijom Evropskog parlamenta, ali i da je održan dijalog bez njihovog prisustva za one stranke koje su tako želele.

„Tome smo posvetili najveću moguću pažnju i predsednik Aleksandar Vučić je učestvovao u nekoliko navrata i došli smo do rešenja. Vlast je pokazala fleksibilnost i došlo je do rešenja koja će omogućiti sprovođenje izbora. Siguran sam da će sve stranke učestvovati na sledećim izborima“, kazao je Dačić.

Podsetio je da je parlament tokom prethodnih godinu dana donosio i druge važne odluke u oblastima koje su u Izveštaju označene da je u njima ostvaren napredak.

U tom smislu, kazao je da je primećeno da je smanjen broj donošenja zakona po hitnom postupku, zatim da je usvojen kodeks ponašanja poslanika.

Takođe, ukazujući da je prošle godine srpski parlament prvi put imao sednicu posvećenu Izveštaju Evropske komisije, Dačić je kazao da će i ove godine narodni poslanici imati plenarnu raspravu o godišnjem Izveštaju EK.

BONUS VIDEO Jesu li Evropljani uzalud dolazili

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar