Ministarstvo odbrane: Odluka Vojnog suda je po zakonu

Politika 12. okt. 202020:44
Podeli:
Foto: N1

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras, povodom reagovanja Vojnog sindikata Srbije na pravosnažnu odluku Vojnog suda kojom je generalni sekretar tog sindikata Predrag Jevtić izgubio vojnu službu, da je vojno pravosuđe samostalno i da odluke donosi "samo i jedino" u skladu sa zakonom.

„Političari koji vode Vojni sindikat Srbije imaju pravo na napade na Ministarstvo odbrane, ali ne i na napade na vojno pravosuđe. Pripadnici Vojske ne mogu nekažnjeno da iznose neistine, a kada to prestanu da budu mogu da se bave politikom i u političkoj borbi koriste sva sredstava kao i ostali političari“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručili su da očekuju „od svih političara, pa i onih iz VSS da ne pokušavaju da vrše pritisak na nezavisno vojno pravosuđe“, istakavši da su dužni da poštuju zakone i vojne propise dok su u vojsci.

„Ministarstvo odbrane radi istinitog obaveštavanja javnosti ukazuje na to da predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i branilac okrivljenog Branislav Milojičić nizom namerno iskrivljenih činjenica pokušavaju sakriti pravu suštinu učinjenog disciplinskog prestupa i za to izrečene kazne“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju ministarstva precizirano je da je u presudi navedeno da je Jevtić kao generalni sekretar Vojnog sindikata Srbije u intervjuu na portalu lista Kurir, 8. jula 2018. godine, „izneo niz uvredljivih, paušalnih i netačnih tvrdnji na račun Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije“.

„Odlučujući u drugom stepenu o izjavljenim žalbama, Viši vojni disicplinski sud pri Ministarstvu odbrane delimično je usvojio žalbe i preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o pravnoj kvalifikaciji disciplinskog prestupa, i doneo presudu kojom se stariji vodnik prve klase Predrag Jevtić oglašava krivim za „učešće u protivpravnim sindikalnim aktivnostima“ iz člana 149. tačka 27. Zakona o Vojsci Srbije i potvrdio mu disciplinsku kaznu gubitak službe“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane naglasili su da „okrivljeni Jevtić i njegov branilac nisu prisustvovali glavnom pretresu 25. juna 2020. godine, iako su uredno primili pozive, a tako su postupili u devet od deset slučajeva zakazivanja glavnog pretresa u Vojnom disciplinskom sudu u Novom Sadu“.

Komentari

Vaš komentar