briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je u Danu uživo da je Berlinski proces velika šansa za sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su ukidanje rominga i "zeleni koridori" neki od najvećih uspeha koji su realizovani zahvaljujući Evropskoj uniji.

Podsetimo, u Berlinu je održan novi samit Berlinskog procesa za zemlje Zapadnog Balkana, koji se ovog puta održava u „online“ formatu, zbog pandemije koronavirusa, a očekuje se da će učesnicima Samita biti ponuđena četiri sporazuma – o slobodnom kretanju, jedinstvenom putnom prostoru, priznavanju stručnih i akademskih diploma.

Minić očekuje od današnjeg Samita da se usvoji nekoliko sporazuma, kao i da se napravi rekapitulacija šta je sve do sada urađeno.

„Prednost Berlinskog procesa je što je on fleksibilan, ima mogućnost brze reakcije i apsorbovanja ideja i procene mogućnosti da se te ideje realizuju. Te ideje se skupljaju mahom iz brojnih regionalnih organizacija. I tako smo došli do impresivne liste šta je postigao Berlinski proces“, rekla je Minić i ocenila da je ponuda na samitu „značajna, kao i da postoje velika mogućnosti za region“ zahvaljujući „svim agendema koje su ponuđene“.

Na pitanje šta je od svih agendi, odnosno planova realno da se izvedu u regionu, ona je odgovorila da je nekoliko agendi sprovedeno u delo, kao i da je to prvenstveno koristilo građanima. Kao primere za to Minić je navela ukidanje rominga u regionu, zelene koridore koji su formirani nakon uvođenja pandemije koronavirusa i projekte u povezivanju elektroenergetskih sistema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare