Foto:shutterstock

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) i članica stalne delegacije Skupštine Srbije pri Pralamentarnoj skupštini Saveta Evrope Jelena Milošević ocenila je da bi primanje Kosova u Savet Evrope značilo nagradu za neevropsko ponašanje kosovskih vlasti.

„Molim vas da razumete da je moja zemlja u vrlo osetljivoj situaciji, dok se ovih dana svi trude da pronađu kompromisno rešenje kroz pregovore između Beograda i Prištine. Primati Prištinu u ovaj visoki dom, dok Evropa, a ni moja zemlja, na Kosovu ne vidi ništa osim nasilja prema Srbima, njihovoj imovini, crkvama, značilo bi nagradu za neevropsko ponašanje vlasti u Prištini. To bi značilo i prejudiciranje pregovaračkog procesa i ishoda“, ocenila je ona.

Ocenila je da bi to značilo i rušenje međunarodnog prava, naročito sad kad isto „čini i režim u Kremlju prema suverenoj Ukrajini“.

Milošević je podsetila da je samo dan nakon ranjavanja dva dečaka, pretučen i srpski mladić koji se vraćao s Božićne liturgije, kao i da je pre samo nekoliko dana pucano na Srbe koji su bili u vozilu koje je uništeno od metaka, a jedan od dvojice Srba teško ranjen.

„Uzimajući sve navedeno u obzir, vrlo je teško govoriti o poštovanju ljudskih prava na Kosovu, gde se svako malo puca na Srbe kao na divljem zapadu. S politikom koja propagira versku i nacionalnu netrpeljivost, Aljbin Kurti bi u ovaj visoki dom, dom demokratije i vladavine prava. Srbi su mete na Kosovu samo zbog toga što su Srbi, ukinuta su im sva ljudska prava i ugroženo im je osnovno ljudsko pravo – pravo na život“, rekla je Milošević.

***

BONUS VIDEO – O kosovskom sporazumu sa različitih pozicija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar