Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednički kandidat i lider Demokratske stranke Srbije, MIloš Jovanović, osvrnuo se na aktuelnu krizu u Ukrajini, odnos Srbije prema krizi i geopolitičku situaciju u regionu.

Govoreći za portal Nova.rs, Jovanović, inače stručnjak za međunarodno pravo, rekao je da Srbija i sama ima svoje probleme, ističući da je situacija u regionu i svetu prilično složena.

„Stvar se za nas usložnjava i to prilično, uzimajući u obzir da smo mi zemlja koja se suočava sa nekoliko ozbiljnih geopolitičkih problema, sa secesijom južne pokrajine sa jedne strane, sa položajem srpskog naroda u regionu, naročito u Republici Srpskoj i sam status Republike Srpske sa druge strane. U tom smislu, situacija koja počiva na sve većoj dezintegraciji međunarodno-javnog poretka za nas nije dobra, tim pre što je Rusija naš tradicionalni saveznik.“

Jovanović, koji je doktorsku disertaciju na Sorboni odbranio upravo na temu međunarodnog prava u poslehladnoratovskom periodu, za Nova.rs rekao je da odgovornost za krizu leži u izneverenim obećanjima koja je Zapad dao nakon pada Berlinskog zida.

„Mora se napomenuti da je za ovu krizu prilično odgovoran i sam Zapad jer nakon pada Berlinskog zida, i to je dokumentovano, dato je obećanje ruskim vlastima da se neće koristiti prilika za sticanje geopolitičke koristi, da neće biti širenja NATO-a prema istoku. Videli smo, nažalost, da su od devedesete pa do danas oni došli na granice Rusije. Da se poštovalo međunarodno pravo devedesetih i da se poštovala reč u međunarodnim odnosima, ne bismo došli u ovakvu situaciju.“

Dodaje i da je najbitnije da Srbija poštuje teritorijalnu celovitost svake države, baš kao što traži da se poštuje teritorijalni suverenitet naše države.

„Danas smo u situaciji da Rusija brani svoje vitalne interese, to je nešto što je ona odlučila da radi na taj način. Što se mene lično tiče, Republika Srbija poštuje i zalaže se za poštovanje međunarodnog javnog prava i zalaže se za poštovanje teritorijalne celovitosti svake države, na prvom mestu – naše“.

Jovanović ističe da Srbija ne treba putem uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

„Što se mene tiče, nikakve sankcije prema Rusiji ne dolaze u obzir, tim pre što zapadne sile, na prvom mestu SAD, su te koje su počele sa razgradnjom međunarodnog javnog poretka, baš na primeru Jugoslavije, priznavanjem secesije Hrvatske i Slovenije, zatim Bosne i Hercegovine, onda NATO agresijom i konačno podrškom separatistima na Kosovu.“

Predsednički kandidat DSS-a navodi i da će vlasti u Srbiji biti potrebno puno takta da bi prošla kroz ovu međunarodnu krizu.

„Naša pozicija u svemu tome jeste komplikovana, jeste složena i moraćemo da pokažemo puno takta, da bi iz ove priče izašli neokrnjeni a sve to suštinski upućuje na zaključak da ukoliko mi budemo jedinstveni u našoj zemlji, ukoliko budemo spremni i sposobni da postignemo konsenzus u vezi sa najvažnijim nacionalnim pitanjima, ukoliko budemo sposobni da jačamo zemlju ekonomski, vojno, ideološki i institucionalno, utoliko ćemo lakše isplivati iz ovakvih međunarodnih okolnosti , koje će, čini mi se, biti sve nestabilnije u godinama i decenijama koje dolaze“, završava Jovanović.

BONUS VIDEO: Miloš Jovanović PREDSEDNIK DSS, KOALICIJA NADA

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare