Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; M.M./ATAImages

Predsednik i poslanik Nove demokratske stranke Srbije kaže za Danas da je tema oko njegove izjave o direktoru BIA Aleksandru Vulinu – besmislena i pokazatelj da rijalitizacije politike.

Jovanović je, podsetimo, za KTV Zrenjanin ranije rekao da misli da Vulin svojim psihološkim profilom rođen za mesto direktora BIA.

„Nije lako biti na tom mestu. Ja ne bih mogao da se bavim takvim poslom. Treba da ste beskrupulozni. A ja to nisam. Treba da ste sposobni da izigrate poverenje i ko vam je dao poverenje, prijatelja i kuma, morate da budete spremni da iskoristite to da biste neki obaveštajni podatak doturili tamo gde treba“, rekao je tada.

U video intervjuu za Danas objašnjava da ono kako je opisao Vulina nije ni hvala, ni uvreda, već samo da kaže dve činjenice koje smatra takvim.

Predsednik Nove DSS napominje da su u toj izjavi bitne dve kontekstualne stvari koje je rekao i tokom intervjua za KTV – da nikada ne bi imenovao Vulina i da se na mesto direktora BIA mora postaviti neko „iz kuće“, profesionalac, a ne političar.

Poručio je da će ga smeniti kad dođe na vlast.

„Ne bih ga ni spominjao, ali ga je pomenuo Aleksandar Dikić (novinar KTV, prim. nov) kao primer lošeg kadriranja vlasti. Zapravo znam da je percepcija Vulina, pogotovo u opozicionoj javnosti, kao da je najveći, izvinjavam se unapred, moron. Zaista ima takvu percepciju, ako se neko u vlasti percipira kao intelektualno nedonošče, to je Aleksandar Vulin“, navodi.

Na Dikićeve reči on je odgovorio da to baš nije tako, te u tom kontekstu rekao da je imao priliku da ga sluša tokom pohađanja Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Na opasku novinara da je spominjan u predmetu grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao neko ko je navodo održavao kontakte s ovom grupom, kaže da to što je Vulin tada imao govor koji je i sadržinski i teorijski „pod konac“ ne menja činjenicu da ima afere, poput ove i one vezane za „tetku iz Kanade“.

Druga konstatacija je bila da mu se čini zbog Vulinove beskrupuloznosti, odnosno njegovog psihološkog profila, da bude na mestu šefa BIA, i dodaje da smatra da je nije loše da javnost to čuje kao njegov sud.

„Treća stvar koja se postavila je da li bi ga smenio. Sada kada bi bio smenjen Vulin, ne pričam zbog pritiska ulice, bilo bi zato što Amerika to traži. Ponavljam, ja ga ne bih ni postavljao, smenio bih ga, i smenićemo ga kada osvojimo vlast. Ali pitanje je bilo sada – dakle jedino Vučić može da ga smeni. Da ga Vučić smeni dao bih izjava da „mi nemamo državu, da nam strana država, čiji se interesi kose s našim nacionalnim interesima, kadrira po državi“, objašnjava on svoj stav.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar