Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da je stav celokupne opozicije da se ne ide na konsultacije u vezi sa izborom potpredsednika Skupštine.

„Mi nismo išli na konsultacije jer je tema konstultacija bila nešto što se nas ne tiče, jer nećemo davati kandidate za potrpedsednike skupštine, niti ćemo voditi odbore. (…) Mislim da niko iz opozicije nije bio na konsultacijama sa predsedavajućim, zato što su to konsultacije koje su se odnosile na potpredsednike Narodne skupštine, a mi imamo dogovor načelono u okviru opozicije da ne dajemo kandidate za potpredsednike Narodne skupštine“, navodi Jovanović za N1.

Na konultacijama za manatara za sastav Vlade kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića nismo videli deo opozicije. Međutim, Jovanović na pitanje da li na pokret „Mi glas iz naroda“ gledaju kao opoziciju, navodi:

„Od te dve grupe „Mi – glas iz naroda“, jedni su bili, drugi nisu. Videće se u vrlo bliskoj budućnosti ko zaista želi da menja stvari u ovoj zemlji“, objašnjava Miloš Jovanović.

Kako napominje, dosadašnja vlast u Beogradu je izgubila većinu.

„To je najvažnija politička činjenica ovih beogradski izbora, Srpska napredna stranka i Srpska socijalistička stranka su izgubile većinu. Mi smo samo mogli da menjamo valst u Beogradu, da je pomenuta koalicija „Mi – glas iz naroda “ odličala da učestvuje u toj promeni, a nije“, ocenjuje Jovanović.

Sednica Skupštine zakazana za ponedeljak „će proteći kako će proteći“, navodi, „jer će verovatno tu biti iskazano nezadovoljstvo sa naše strane“.

„Suština je da li ova vlast ima iole sluha i da li je saučuvala i trunku razuma da otvori konačno dijalog, odnosno razgovor sa opozicijom o tome kako treba da izgledaju izbori u Beogradu i kako treba da izgledaju izborni uslovi“, navodi.

A zahtevi su adresirani na, kako trvdi, šefove vladajućih partija.

„Moj stav, ali to ćemo se svi zajedno dogovoriti, da se obratimo šefovima vladajućih stranka, SNS i SPS“, ističe.

Svi pokušaji za dijalog koji su do sada postojali, bili su bezuspešni.

„Ova vlast je pokazala da sve počiva na čistom foliranju, da je sve čista opsena. Kosovska i nacionalna politika to najbolje pokazuje. Dobar deo građana danas zbog propagande te njihove mašinerije veruju da je Aleksandar Vučić nekakav Aca Srbin itd. Nikad niko nije toliko ugrozio nacionalne interese kao što je Aleksandar Vučić i SNS“, objašnjava.

Kako navodi, u ponedeljak će opozicija iskoristiti tih 20 minuta da kaže ono što je istina, ali se „ništa epohalno neće dogoditi“.

„Uputili smo poziv na dijalog kao odgovorni ljudi. Možda bude odgovora na taj poziv. Ako bude ući ćemo u proces pregovora u vezi sa izbornim uslovima, pa do nečega možda možemo doći ili ne“, smatra.

Ako ne bude odgovora, napominje, znaju šta im je činiti.

„Vaninstitucionalna borba će ja mislim biti krajni ishod svega ovoga. Meni se čini da ova vlast ne razume drugačije, da samo ogovara na pritisak ulice“, zaključuje.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare