Foto: Print screen N1

Ishod izbora za predsednika SAD je neizvestan, ali sa dobrim šansama da Donald Tramp dobije još jedan mandat, smatra diplomata Zoran Milivojević.

„Ponavlja se istorija iz 2016. kada je po svim procenama kandidat demokrata ubedljivo stajao, a sami rezultaiti izbora su to demantovali“, rekao je Milivojević za TV Prva.

Naveo je da je prema dosadašnjim rezultatima izbora Tramp dobio Teksas i Floridu, dve države koje nose veliki broj elektorskih glasova, a da u državama koje će praktično odlučiti pobednika stoji bolje i ima prednost u odnosu na protivkandidata, demokratu Džoa Bajdena.

Navodi da su to Pensilvanija, Mičigen, Viskonsin i Džordžija.

Smatra da upravo velika izlaznost na izborima pokazuje duboku podeljenost američkog društva i ostrašćenost jedne i druge strane za svoje kandidate.

Milivojević kaže da se prvi put srpska strana vrlo jasno odredila upravo zbog stava Trampove administracije prema srpskom pitanju i problemu KiM koje je za Srbiju, dodaje, najvažnije.

„Prvi put se srpska zajednica ozbiljno organizovala u korist jednog kandidata i jasno se postavili u njegovu korist“, rekao je Milivojević.

Naveo je da ukoliko Tramp ostvari drugi mandat, možemo računati na nastavak incijative koju smo imali, ali i ono što smo imali sa Vašingtonskim sporazumom.

Kaže da će to će biti dobra osnova za nas i da će u slučaju pobede Trampa, za Srbiju biti važne dve stvari, prva koja se odnosi na buduće odnose sa SAD i druga, rešavanje kosovskog pitanja na način kako je to Trampova administracija započela uvažavajući srpsku poziciju.

Ako, kaže Milivojević, pobedi Bajden, možemo računati na dve po nas negativne stvari, a to su vraćanje na poziciju politike demokrata iz administracije Bila Klintona 90-ih godina prošlog veka, i veći pritisak na Srbiju sa neizvesnijom pozicijom vezanom za konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine i mogućnost ostvarivanja komproimisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar