Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

Pre početka formalnih konsultacija u vezi sa formiranjem Vlade Srbije, opozicione stranke koje će se odazvati pozivu trebalo je da od Aleksandra Vučića zahtevaju povlačenje sa čela Srpske napredne strane, rekao je televiziji Insajder politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On je kazao da ne može da se seti da su te konsultacije ikada od uvođenja višestranačja pre 32 godine obavljane pre nego što je konstituisan parlament.

Milivojević naglašava da trenutno nije poznato ni ko će tačno biti poslanici koje liste, zbog čega smatra da nisu obezbeđeni preduslovi za obavljanje formalnih konsultacija.

Moguće da se konsultacije pre verifikacije mandata, smatra Milivojević, obavljaju s ciljem ubrzavanja procesa formiranja vlasti „zbog obećanja datog nekom drugom“, ali to može biti i „pokušaj da se pred svršen čin stave neki od političkih aktera sa prevelikim aspiracijama, kada je učešće u vlasti u pitanju“.

Upravo bi to što konsultacije počinju razgovorima sa manjinama moglo da predstavlja pokušaj većinske stranke da smanji političke apsiracije dosadašnjih političkih saveznika iz SPS, ocenio je sagovornik Insajdera.

Milivojević se pita „zbog čega Vučić postavlja nova pravila u razgovorima sa političkim strankama, ali i zašto na ta pravila pristaju stranke iz opozicije koje će se odazvati pozivu na konsultacije pre konstituisanja skupštine“.

On podseća i da je Vučić početkom aprila, a zatim i u maju ove godine, najavio da će se povući sa čela SNS, kako ne bismo došli u situaciju da se predsednik države i svih njenih građana nalazi i na čelu jedne stranke.

Kasnije je Vučić izjavio da će se sa čela SNS povući kada bude formirana vlada, podseća Milivojević i dodaje da je „protivno Ustavu Srbije i Zakonu o sprečavanju korupcije da isti čovek bude na čelu države i na čelu stranke“.

Član 111. Ustava Srbije kaže da „predsednik izražava državno jedinstvo Republike Srbije“, a član 115. da „predsednik ne može obavljati drugu javnu ili profesionalnu delatnost“, ukazao je Milivojević i dodao da je tužno što opozicija kao uslov za otpočinjanje konsultacija nije postavila Vučićevo povlačenje sa čela stranke.

„Da naše opozicione stranke imaju iole demokratskog u sebi, one bi to postavile kao uslov za konsultacije o formiranju vlade“, zaključio je Milivojević.

Demokratska stranka, Narodna stranka, politička organizacija „Zajedno“ i inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštile su da se neće odazvati pozivu na konsultacije.

Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Nova demokratska stranka Srbije, Zavetnici, savez POKS i Dveri, SPS i Jedinstvena Srbija, kao i manjinske stranke, najavile su da će se pozivu na konsultacije odazvati, ako poziv bude poslat.

BONUS VIDEO: Boban Stojanović: I odlazak na konsultacije kod Vučića je tema za podelu opozicije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar