Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da je način na koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić komunicira sa Radom Trajković i Nenadom Rašićem, koji su pre neki dan dobili funkcije u kosovoskoj vladi, neprimeren. Čak i da imate lični animozitet, ne možete da se uključite telefonom u dnevnik neke televizije i da vređate na sva zvona građane svoje zemlje, dodao je. Govorio je i o "nakardnim" pregovorima između Beograda i Prištine, zašto misli da je dobro što nije formirana ZSO, ali i o poruci Aleksandru Šapiću koja dolazi iz vlasti i o reprezentaciji u fudbalu.

Upitan o izjavama Vučića o Radi Trajković, nakon što je postavljena za savetnicu ministra u kosovskoj vladi Nenada Rašića, a koji je i nju i njega nazvao pogrdnim imenima, kaže da mu to izgleda kao mala svađa u porodici. „Meni kada pomenete Radu Trajković i Vučića, prva asocijacija je fotografija sa polaganja zakletve Vlade Srbije 1998. Gde jedno uz drugo, sa Šešeljem kao predsednikom Vlade, stoje Vučić, pa Rada Trajković, pa Jorgovanka Tabaković, pa Maja Gojković“, kaže Milivojević za N1 dodajući da njemu ni danas ni 1998. godine nije simpatična politička pojava Rade Trajković.

Ocenio je da Trajkovićkino oponiranje Vučiću zapravo oponira interesima Srba na Kosovu. „Niti mi je simpatična politički pojava Rašića. Ali je način na koji Vučić komunicira sa njima je nepriličan predsedniku Republike. Čak i da imate lični animozitet prema njima, ne možete da se uključite telefonom u dnevnik neke televizije i da vređate na sva zvona građane svoje zemlje – oni su građani, ako smatrate Kosovom delom svoje zemlje – i Trajković i Rašić, pa i Kurti… Nazivate ih ološem, to je apsolutno neprikladno. Mislim da funkciju predsednika Republike unižava sam trenutni predsednik Republike. Ne treba njemu pomoć neprijatelja izvan ili iznutra. To je zaista neprimereno“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ

Milivojević kaže da mu nisu simpatični ni Trajkovićeva ni Rašić ali ni Srpska lista koja „nije izraz slobodne volje na Kosovu“, već ogranak SNS. Ta priča o srpskom jedinstvu se mogla rešiti na drugi način – ne uterivanjem ljudi u jednu stranku, dodaje. „Ako tamo govorite protiv Srposke liste, vi ste u opasnosti, pa i fizičkoj, videli smo šta se desilo Oliveru Ivanoviću“, naveo je Milivojević.

„Dobro je što Kurti nije formirao ZSO – to je NVO“

Govoreći o evrointegracijama, Milivojević kaže da treba da se pregovara do iznemoglosti sa EU i da se ispunjava sve ono što je u interesu Srbije, a ne ono što nije u interesu Srbije. „Da budemo korektni, Vučića mogu kritikovati za sve i svašta – ako je razlog zašto ti pregovori navodno stoje u mestu činjenica da Vučić ne želi da potpiše saglasnost da Kosovo postane članica UN ne mogu ništa reći osim – to je stav većine građana Srbije i tu njega ne mogu kritikovati“, naveo je.

Kaže da ne bi apriori rekao da je za zastoj u pregovorima kriv Vučić. „Ja njega kritikujem zbog nečega drugoga. Ono što nije učinila nijedna vlast od 1999. učinila je vlast SNS. Mi smo 2013. godine proterali prisustvo države Srbije čak i u simboličnom smislu sa Kosova, naročito sa severa, prihvatili smo niz odrednica – izručili smo elektroenergetski sistem, telekomunikacioni sistem Kosovu, a zauzvrat nismo dobili ništa. A ja kažem da je bolje što nismo dobili ZSO – onako kako je predviđena, a da bude u skladu sa Ustaovm Kosova, to vam je nevladina organizacija. Da je Kosovo tu obavezu ispunilo, uradili bi taj deo posla i čekali bi sada da Srbija prizna Kosovo… I dobro je što Kurti nije to uradio“, ocenio je sagovornik N1.

Podsetio je da je država 2006. godine, po Ustavu, trebalo je da napravi jedan ustavni zakon koji će da reši pitanje pokrajine, a da mi to i dan danas nismo uradili.

Milivojević ističe i to da nema Vučićevog potpisa ni ispod jednog dokumenta koji je sporan ili protivan vpolji većine građana Srbije – nema ga ispod Briselskog sporazuma – potpisao ga je Ivica Dačić, Beograd na vodi potpisala je Zorana Mihajlović, neke dokumente Ana Brnabić…

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Zašto Aleksandar Vučić i dalje odlaže povlačenje sa čela SNS? gosti Cvijetin Milivojević i Aleksandar Apostolovski 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare