Foto:Nova S

Akcija Policije Kosova usmerena je samo na podizanje rejtinga premijera Aljbina Kurtija i njegovog pokreta Samoopredeljenje, a pokazala je da nije dobro da Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nemaju komunikaciju, kaže novinar Milivoje Mihajlović.

„Neophodno je da prvi čovek u Beogradu i u Prištini mogu da se čuju i da imaju neki ‘crveni telefon’, da mogu da spreče ovakve incidente“, rekao je Mihajlović, dugogodišnji dopisnik brojnih domaćih i svetskih medija sa Kosova.

On smatra da je kosovski premijer ovom akcijom ipak „pucao sebi u nogu“ i da ona neće pomoći njegovom rejtingu uoči lokalnih izbora 17. oktobra.

Navodi da nakon akcije, koja je sprovedena na više lokacija na Kosovu, postoji veliki strah i kod Albanaca.

„Posledice te akcije hapšenja nekoliko švercera su ogromne. Svaka normalna policija bi to uradila u ‘belim rukavicama’, kad se hapse šverceri ne izvode se duge cevi i blindirana vozila“, rekao je Mihajlović za N1.

Na pitanje kako razume poruku Vučića kosovskim Srbima da „zaštite narod“, Mihajlović kaže da predsednik Srbije ne sme da napravi grešku koja je štetna po interese Srba i da reaguje nekontrolisano.

„Mislim da ovoga puta to možda bude i odraz nemoći, jer mi nemamo pravo da tamo ulazimo tamo po Rezoluciji 1244. Može da bude čak i rezultat opreza“, kazao je on.

Mihajlović smatra da nije prošla opasnost od drugih ovakvih incidenata, a kao situacije koje mogu da ih izazovu pominje stanje u energetskom sektoru i povećanje taksi na neke proizvode iz Srbije.

„Bojim se da će biti još ovakvih provokacija, koje su dirigovane da poprave rejting Samoopredeljenja“, rekao je on.

Bonus video – Šok bombe i suzavac na ulicama Kosovske Mitrovice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)