Marko Bosanac Boske Foto: Radio 021

Slavski kum novosadskog odbora SNS-a i navodni biznismen Marko Bosanac snimljen je na subotnjim protestima kako pesniči jednog od demonstranata. Bosanac je na mostu predvodio grupu siledžija koji su pokušali da isprovociraju nerede, ista ona koju angažuje za noćna krečenja po Limanima ili opskurne patriotske šetnje "podrške Vučiću". U pauzama između uličarskih aktivnosti i krečenja, Bosanac je naprasno postao i jedan od najuspešnijih privatnika, čija je firma za svega dve godine postala vodeći partner brojnim javnim preduzećima, Vladi Vojvodine, EPS, pa i Telekomu Srbije.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, Marko Bosanac se prvi put pojavljuje kao osnivač omladinske zadruge 2015., godine. Vremenom, nakon par godina provedenih u Srpskoj naprednoj stranci i čestim zajedničkim fotografijama sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, Bosanac postaje vlasnik još tri privatne firme, koje po automatizmu dobijaju poslove sa Gradom.

Samo kroz ugovore sa javnim komunalnim preduzećima Gradsko zelenilo, Lisje, Čistoća, Vodovod i kanalizacija, Informatika, Gradsko saobraćajno preduzeće… Bosančeva firma „Montop HRS“ 2019. godine prihodovala je više od 10 miliona evra, dok je ukupna zarada svih Bosančevih firmi za ovih par godina 738 miliona dinara. Iste godine, osniva se sestrinska firma „Montop pro“, a Bosanac sa zadružnih delatnosti prelazi na “izgradnju električnih i telekomunikacionih vodova”.

Za svega dve godine, ovo preduzeće “biva angažovano na izgradnji nekoliko stotina kilometara pristupnih mreža u svim krajevima Srbije”. Poslovi se, sudeći prema navedenim referencama, od tada sami nižu, a među partnerima Bosančeva firma sa ponosom navodi Gradsku upravu za građevinsko zemljište, Upravu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, JP Informatiku, Opština Ada, Institut za onkologiju … Obim posla prati i porast voznog parka Montop pro, te ovo preduzeće za dve godine širi vozni park na 27 automobila, 7 kamiona i 3 bagera. Ovako perspektivnu mladu firmu ubrzo prepoznaje i Telekom Srbije, te Montop pro, kako sami kažu “spadaju u grupu najbitnijih partnera kompanije Telekom Srbija za oblast telekomunikacija”.

Mada pretragom zvaničnih podataka nije moguće pronaći tender po kom je ovaj posao sklopljen, sama Bosančeva firma se pohvalila da je “Telekom Srbije prepoznao njen kvalitet i odabrao njihovu kompaniju za izvođenje instalaterskih radova i isporuku materjala za realizaciju servisa preko DTH platforme”. Uz munjevit procvat poslovanja, Marko Bosanac je pre pet meseci otvorio još jednu privatnu firmu.

Prema podacima APR, Bosanac početkom avgusta ove godine registruje i „Montop Group“, sa sedištem u Beogradu i osnivačkim kapitalom od 100.000 dinara. Pored zadružnih delatnosti i telekomunikacija, Bosanac novom firmom proširuje usluge na “konsalting”, i to „u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem“. Ovaj put se može reći da je Bosanac izabrao delatnost u kojoj fakat ima iskustva, pod uslovom da se pod “ostalim upravljanjem” podrazumeva upravljanje siledžijama na protestima i noćnim patrolama SNS jurišnika.

Bonus video: Novi Sad svedocenje o incidentu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare