Goran Miletić Foto: N1

Jedan od organizatora Evroprajda Goran Miletić izjavio je u emisiji Iza vesti da mu je "prvo pitanje - šta će Dveri da rade kad se završi Prajd". "To je još desetak dana, nejasno mi je potpuno šta će da rade kada se završi", rekao je on.

Na pitanje hoće li biti Evroprajda, rekao je „naravno da hoće“.

„Još je šest dana ostalo do Evroprajd nedelje, tu će biti oko 130 događaja, to nije upitno, koncerti nisu upitni, i ostaje šetnja, to se nadamo da ćemo u narednim danima razrešiti“, kaže on.

Osvrnuvši se na saopštenje SPC, kaže da „ne deluje da je saopštenje doprinelo smirivanju strasti“.

„Jedino onaj deo koji se tiče nasilja. Taj otklon od nasilja, to je jedino što možemo reći da je eventualno malo pozitivno u svemu. Sećate se da smo imali mnogo groznije izjave i saopštenja od SPC koja su dolazila ranije“, kaže on.

Dodaje da mu se čini da je ovo saopštenje u funkciji podrške litijama.

„Mada se to ne navodi. Ovde se povlađuje tom delu društva koje je konzervativno, opet se šalje poruka o nenasilju, jedan ambivalentan stav gde se daje više za pravo onom konzervativnijem delu društva, koji u stvari mrzi LGBT zajednicu, to nije deo koji je samo malo skeptičan“, kaže on.

Kaže da ga je, posle svih godina bavljenja Prajdom i ljudskim pravima u Srbiji, teško iznenaditi, ali da je ovaj put bio iznenađen.

„Da posle tri godine, znali smo da je kriza u celom svetu, pandemija, rat u Ukrajini, kod nas su bili izbori, čekali smo, da dođemo do toga da je zabrana, jer je Srbiji jako teško. Razumem situaciju, ali ne vidim da je toliko ozbiljna da je potrebna zabrana ili opstrukcija Prajda. Iznenadilo me je ćutanje, ne samo džravnih organa, ali i ćutanje opozicionih partija. Ovo nije pitanje samo vlasti, već svih činilaca u društvu. Nijedna partija sem Ne davimo Beograd nije podržala Evroprajd“, kaže.

Dodaje da su se danas videli sa predstavnicima vlasti.

„Sastanak je bio u Vladi. Nije zabranjeno, jer da jeste, dobili bismo odluku o zabrani od strane MUP, mi to nismo dobili. Vlada je na 153. sednici razmatrala Evroprajd i ona je stala na stanovište da za sada ne postoje uslovi za održavanje“, kaže.

Ističe da su probali da nađu rešenja za izlaz iz ove situacije.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Sećate li se Gordane Čomić? Ovo je njen stav o Evroprajdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar