Petar Miletić Foto:N1

Potpredsednik Pokreta slobodnih građana Petar Miletić izjavio je u emisiji Dan uživo da su "Milošević i Šešelj izgubili Kosovo". "Juna '99 godine je Srbija povukla vojsku, policiju i administraciju sa Kosova, mi smo tu teritoriju izgubili tada, sve posle toga su bile greška za greškom svih vlada koje su vladale do danas. Bavili smo se teritorijama, vadili flomastere, crtali granice, a jedino što su sve srpske vlade do danas mogle da rade, a nisu je položaj Srba na Kosovu", rekao je on.

Govoreći o novoj Vladi u Prištini, kaže da mu se čini da neće potrajati.

„Glasao je 61 poslanik, to nije dovoljno da bi se vladalo, to je samo jedan više od neophodnog broja, deluje da je skrpljeno prilično teško“, kaže on.

Ističe da Avdulah Hoti nije neko ko je snažna politička ličnost u Prištini.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kaže da bi bio prilično iznenađen da se to desi u junu, ali ne isključuje to.

„Pretpostavljam da će u ime Srbije pregovarati predsednik, dok se ne formira Vlada, ne vidim ko bi mogao da pregovara u ime Srbije osim predsednika. Ne verujem da je realno da to bude u junu, možda na jesen, ali pošto idu izbori u SAD, bojim se da je ova godina izgubljena za ozbiljnije rešenje što se tiče Kosova“, smatra Miletić.

Složio se sa izjavom predsednika Vučića da „moramo da priznamo da smo poraženi ’99 godine“.

„Milošević i Šešelj su izgubili Kosovo, juna ’99 godine je Srbija povukla vojsku, policiju i administraciju sa Kosova, mi smo tu teritoriju izgubili tada, sve posle toga su bile greška za greškom svih vlada koje su vladale do danas. Bavili smo se teritorijama, vadili flomastere, crtali granice, a jedino što su sve srpske vlade do danas mogle da rade, a nisu je položaj Srba na Kosovu. Srpska lista je ispostava SNS na Kosovu, formirala je vladu, a da nije rekla ‘morate da formirate ZSO, ako hoćete da mi formiramo ovu vladu’, to znači da su oni odustali od toga, da srpska vlada ne želi ZSO“, kaže on.

O izborima, bojkotu, opoziciji…

Govoreći o predstojećim izborima, kaže da je PSG skupio 10.000 potpisa za vikend.

„Poslednja tri dana skupljamo preko toga da bismo bili sigurni, da nas RIK ne vrati. Predaja liste će biti nadam se sutra, večeras imamo sastanak na kome ćemo odlučiti nda li ćemo baš sutra, moguće da će biti u petak, pošto potpisi nisu jedina stvar koja se predaje, ako budemo spremni predaćemo sutra, posle toga idemo u aktivnu kampanju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „ovo će biti zaista kampanja koja neće ličiti ni na jednu od prethodnih“.

„Pokušaćemo da imamo što više kontakta direktno s građanima, da razgovaramo sa građanima, predstavimo naše kandidate, osim Sergeja koga poznaju svi, to su sve novi ljudi. Ušli smo u kampanju prilično hrabro, nemamo mnogo vremena, pokušaćemo da iskoristimo prednost društvenih mreža, da predstavimo što više ljude i program“, kaže on.

Kako je rekao, kritikuju vlast u svakom svom nastupu i ne kritikuju drugi deo opozicije.

„Želimo da kritikom vlasti, ali i svojim predlozima dođemo do što većeg broja građana. Nijednog trenutka se nismo vodili procentima, brojem ljudi koji će za nas glasati, nije nam to bio cilj, naš cilj je da ostvarimo što više glasova, da u parlamentu i ne samo tu, promovišemo naše vrednosti i politiku“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „razumeju argumente za bojkot, ali misle da je aktivan izlazak na izbore bolji način otpora“.

„Tu se razlikujemo u metodama borbe i ja bih se tu zaustavio“, kaže on.

Smatra da bi bilo dobro da su pomereni izbori.

„U ovoj državi institucije ne funkcionišu i sve odluke donosi jedan čovek, ne verujem da smo na bilo koji način mi njega mogli da pritisnemo“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare