Dušan Milenković, Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative
Dušan Milenković Foto: N1

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti današnjom izjavom prvi put dao naznaku da će on biti spreman na neku vrstu kompromisa. "Kurtiju sada preti da se ceo sever dezintegriše", on je do toga doveo, navodi gost Dana uživo, koji konstatuje da je, prema svim naznakama koje dolaze spolja, Vučićeva pregovaračka pozicija - bolja.

„Ni na trenutak ne mogu pomisliti da ovo neće imati uspeha. Na raspolaganju nemamo ni 48 sati, već 36, stoga ne mogu da verujem da će napori biti neuspešni. Međunarodni partneri, ambasadori, institucije, Vašington, Pariz, Berlin, svi su angažovani kako bi došlo do uspeha“, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti

.

„Prvi put vidim da Kurti na neki način nije hladan, u smislu da ga ne interesuje… Ranije je to bilo da ako ne uspeju pregovori, on je nastavljao da radi što je zacrtao. Sada se po prvi put se nekako uzda u to da će biti uspešni razgovori, iako ne znamo zašto nisu bili uspešni pre samo 12 ili 24 sata“, rekao je Milenković za N1.

Prvi put tu vrstu komunikacije plasira u javnost, primećuje sagovornik Dana uživo. Smatra da su ove Kurtijeve reči naznaka da će on biti spreman na neku vrstu kompromisa, mada – dodaje da je on lično skeptičan.

Interesantno mu je, kaže, i što je Kurti rekao (parafrazirano) da on i Vučić nisu eksperti za pitanje tablice. Dodaje da to iznenadno saznanje da za to nisu eksperti stvara utisak da Kurti pokušava time da smanji pritisak koji ima iznutra i da stvori prostor za kompromis.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Kurti odložio primenu odluke o tablicama: Na zahtev Amerike pomera kažnjavanje srpskih vozila za 48 sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar