Dušan Milenković Foto:N1

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative izjavio je u Dnevniku u 19 da je pozitivan znak što dijalog u Ohridu još traje. Kaže da bi potpisivanje, ukoliko se dogovore, usledilo brzo nakon ovog sastanka, i da se priča da bi to moglo da se dogodi početkom aprila. Kurtijevo insistiranje na potpisu danas - vidi kao taktički ili PR potez.

On kaže da nije očekivao da će se današnja runda dijaloga brzo završiti i ocenjuje da je to pozitivno… To kaže da nastavljaju da razgovaraju i da su možda bliži nekom dogovoru. Kaže da je pozitivno što još nije završeno, jer ako postoje problemi – da je to ranije završeno to bi značilo da oni treba ponovo da se sastaju i produžavaju rokove za dogovor. Čim se to njie desilo – prvo, nije još došlo do dogovora i drugo, nastavljaju da razgovaraju što znači da su donekle bliži dogovoru, mislim da je to pozitivan znak, kaže gost N1.

U kosovskim medijima smo videli da će Aljbin Kurti insistirati na potpisivanju, a Milenković kaže da je to taktički ili PR potez kosovskog premijera, podsećajući da je to tražio i na prošlom sastanku u Briselu.

„To je eksplicitno rečeno – i (Miroslav) Lajčak i (Gabrijel) Eskobar, veomo je eksplicitno rečeno da nema potpisivanja. Oni ovo nazivaju fazom finalizacije, nadaju se finalizaciji dogovora o implementacionom planu, a da će se formalizacija – potpisivanje desiti u nekom trećem koraku koji bi trebalo isto brzo da se desi, ako se danas dogovore“, kaže, dodajući da Kurti to zna i da je to njegov taktički/ PR potez.

Kaže da bi potpisivanje, ukoliko se dogovore, usledilo brzo nakon ovog sastanka, i da se priča da bi to moglo da se dogodi početkom aprila.

Upitan o plakatima na kojima piše da su izdajnici, a sa likom predavača s FPN, koji su želeli da organizuju okrugli sto sa kolegama iz Prištine, Milenković kaže da se targetiraju ljudi koji prave akademske mostove i da imamo slične napade na opoziciju, desničarsku, da su izdajnici. Prave atmosferu – da li režim ili grupe bliske režimu da neutrališu osećaj kod građana koji su vezani za Kosovo da bi Vučić mogao da bude taj koji izdaje, zaključio je.

BONUS VIDEO: Vučićev dolazak u Ohrid

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar