Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ugostio je danas kosovsku ministarku spoljnih poslova Doniku Gervalu, koja boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, saopštio je Milanovićev kabinet.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktuelnom evropskom planu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, članstvu Kosova u UN i ostalim međunarodnim organizacijama, te o evroatlantskoj perspektivi Kosova.

Milanović je, kako je saopšteno, Gervali preneo da je Kosovo imalo, a i nadalje može računati na podršku Hrvatske kada je reč o „međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti“, te evroatlantskoj perspektivi Kosova.

„Očekujemo da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova“, poručio je hrvatski predsednik, a saopštio njegov kabinet, prenosi KoSSev.

Ujedno je pozdravio napore koji se ulažu u smeru, kako se navodi u saopštenju kabineta hrvatskog predsednika, normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, „što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i osigurali evropsku perspektivu celom regionu“.

Prištinsku delegaciju su, pored Donike Gervale, činili i kosovski ambasador u Hrvatskoj Martin Berišaj (Berishaj), zamenik kosovske ministarke spoljnih poslova i dijaspore Krešnik (Kreshnik) Ahmeti, politički savetnik Špetim (Shpetim) Hajdaraj i lična sekretarica Besiana Havoli (Havolli).

Uz hrvatskog predsednika sastanku su prisustvovali i hrvatska ambasadorka u Prištini Danijela Barišić, šef kabineta hrvatskog predsednika Bartol Šimunić, savetnik za spoljnu i evropsku politiku Neven Pelicarić, savetnik za nacionalnu bezbednost Dragan Lozančić i sekretar kabineta za spoljnu i evropsku politiku u kabinetu hrvatskog predsednika Ivan Mutavdžić.

***

BONUS VIDEO – Nastavlja se debata o kosovskom sporazumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar