Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto:BETAPHOTO/HINA/Miljenko KLEPAC

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je u ponedeljak u Njujorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje šta će biti sa Evropskom unijom u narednih 10 godina i da uspeh hrvatskog članstva u njoj meri samo izvlačenjem novca iz europskih fondova. Govoreći o Srbiji, rekao je da je najteža stvar to što je srpski predsednik Aleksandar Vučić bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih i to vidi kao prepreku za ulazak u EU.

“EU je verovatno najkompleksnije političko udruženje u istoriji čovečanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje politički legitimitet jer ga većinom vode birokrate. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje šta će biti s EU u idućih 10 godina”, rekao je Milanović na Univerzitetu Kolumbija u okviru ‘World Leaders Forum-a’ na temu “Krize u nastajanju i konkurentski narativi”.

Povezane vesti:

Kada je 2016. godine Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju, Milanović se pitao “koja je sudbina EU-a ako su oni van”.

Hrvatski predsednik smatra da je Hrvatska “dugo” morala da čeka na članstvo u EU i da će uspeh Hrvatske u Uniji meriti samo po izvlačenju novca iz europskih fondova.

Ne veruje da bi uskoro neka zemlja mogla da krene britanskim stopama, pa ni Poljska.

“Nema šanse, javna podrška nastavlja da bude visoka” za EU među Poljacima, rekao je Milanović.

Jugoistok Evrope teži članstvu u EU, ali hrvatski predsednik ne misli da su sve zemlje dovoljno motivisane za ulazak u Uniju.

Vučić je bio ratni huškač

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je “najteža stvar” to što je srpski predsednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” i to vidi kao prepreku.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija “nema snažnu nameru” da uđe u EU, dok se Severna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”.

Crna Gora je najbliže ulasku u EU sa 33 otvorena poglavlja. Poslednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišna konkurencija, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Severna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU-a 2005, godinu i po dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU-a. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati.

BONUS VIDEO

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare