Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs, TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC. Ivan Dinić/Nova

Da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisati francusko-nemački predlog za Kosovo, da li će nastojati da kupuje vreme ili će računati na radikalizam premijera Kosova, Aljbina Kurtija i njegovo odbijanje da prihvati bilo kakav vid kompromisa - pitanja su koja su se nametala i pre posebne sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu i Metohiji, a ostala su otvorena i pošto je Vučić podneo izveštaj o pregovorima. O tome da li će Vučić na kraju potpisati sporazum i kako će ponašati u postojećim okolnostima nedavno su govorili bivši ambasadori naše zemlje, Milan St. Protić i Vladeta Janković. Prema rečima St. Protića, predsednik Srbije se "zakopao u svom rovu i neće uraditi ništa", dok je Janković, s druge strane, detektovao tri problema s kojima se Vučić suočio, a koji su posledica neraspoloženja javnosti da se prihvati sporazum - socijalisti koji ćute, SPC koja nema stav i neuspeli miting podrške.

U intervjuu datom portalu Nova.rs, istoričar i bivši ambasador u SAD i Švajcarskoj, Milan St. Protić govorio je o mogućnosti da predsednik Srbije potpiše sporazum u javnosti poznat kao francusko-nemački predlog.

„Meni ne izgleda da će on to prihvatiti, već mi to liči da se on zakopao sam u svom rovu i da neće uraditi ništa. Sva njegova politika se svodi na to da on ne uradi ništa, da ne preduzme nijedan korak, da se ne opredeli za neku stranu. Tako će biti i budućnosti. Njegova politika je negacija politike“, naglašava Protić.

Sagovornik Nova.rs dodao je da Vučića zanima samo kontrola medija i vlast.

Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„On je u četvrtak na sednici govorio najmanje 6 sati, samo to ga zanima. Da bi ostao na tom mestu na kom se nalazi, on će nastaviti da prolongira rešenje. Sa druge strane, veoma sam skeptičan da će Zapad imati dovoljno efikasno sredstvo da ga prisili da prihvati rešenje. Oni nemaju ni takav karakter, niti mogućnosti. Sve što je on iznosio to su dramatizovane pretnje. Srbija umire sporo i polako. Nikoga ništa ne zanima, već se samo priča da smo bolji od zemalja u regionu. Pa da vas pitam, šta mi imamo od toga“, kaže Protić.

Janković u Utisku nedelje: Neće Vučić ništa potpisati

Govoreći o francusko-nemačkom planu, Vladeta Janković , gostujući u emisiji „Utisak nedelje“, rekao je da se pomenuti dokument mora odbiti, te da je većina protiv ovog predloga. On je primetio da je SPS, kako kaže, prilično tih dok traje debata o Kosovu, ali i Srpska pravoslavna crkva.

„Po mom mišljenju, taj plan ne bi smeo da se prihvati. Pogledajte raspoloženje javnosti, koje je, po mom najboljem uverenju, protiv prihvatanja tog plana. Situacije je daleko od toga da Vučić može da dobiti podršku, a mora to da potpiše, odnosno da pristane na to. Neće on ništa potpisati“, ističe Janković.

Vladeta Janković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

On ističe da Srbija mora da odbije mogućnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, a da u svemu drugom se, kako kaže, može razgovarati.

„Ništa više od toga… I da se obezbedi naš živalj na Kosovu i Metohiji. To je vrlo važno. Da se ti ljudi koji dole žive zadrže i da budu obezbeđeni, a to može samo uz međunarodnu podršku. I naravno, manastiri. To su stvari od kojih nipošto ne smemo odustati i ne smemo prihvatiti da Kosovo uđe u UN. O svemu drugom možemo razgovarati“, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima, Vučić je dobio određeno vreme da pridobije javnost pre potpisivanja sporazuma.

„Vi sad imate situaciju gde Vučić dobija jedan period predaha od nekoliko meseci da pridobije našu javnost, što, kao što vidite ide dosta teško. Nije uspeo da organizuje miting podrške pred Skupštinom, socijalsti su sumnjivi, ne zna šta će sa crkvom. To mu teško ide. Zato je dobio taj predah. A drugo što ga drži je taj Kurti, koji ide krajnje radikalno. Tih njegovih šest uslova, to je prosto smešno šta sve on hoće. To je ono što Vučića drži. Oni (Zapad) moraju prvo da slome Kurtija, a verujte da hoće, onda dolazi na red realizacija ovog sporazuma“, naglašava Janković.

BONUS VIDEO Vučić: Ponosan sam na sankcije iz 1999. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare