Đorđe Miketić Foto:ZAJEDNO promo

Stari savski most se neće rušiti, a ako dođe do toga biće fizička odbrana, rekao je u Studiju lajv na N1 Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno u Narodnoj skupštini.

Upitan da li će most od rušenja braniti i fizički, Miketić je odgovorio: „Moraćemo!“ i dodao da se boji da iza napada na most stoji neki drugi „koruptivni momenat koji se iza brda valja“.

Prema njegovim rečima, plan odbrane mosta ide u dva pravca. Jedna je aktivistički koji vode aktivisti iz raznih udruženja koji su proteklih godina organizovali razne akcije. A drugi je institucionalni i sastoji se u pisanju međunarodnim organizacijama i vršenju pritiska kroz institucije.

„Svi su protiv rušenja mosta jer je apsurdno i besmisleno“, istakao je Miketić u razgovoru za N1.

On napominje da je prvi argument saobraćajni i dodaje da danas zbog kiše sve stoji u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

„Zamislite da nema jednog mosta? Da stavimo osam traka, one nemaju gde da odu, jer nema tunela. Počeo je da se pravi tunel pa je krenula Lomina da pada i tu se stalo. Ako ne slušaju struku napraviće glupost. Želimo da se sve vrati u institucionalne tokove. Zato ćemo organizovati javnu raspravu ne samo po pitanju odbrane mosta, već i o saobraćaju u Beogradu“, kazao je Miketić.

On kaže da vlast zanima šta opozicija i građani imaju da kažu povodom ovog pitanja i da na razne načine osluškuju.

Upitan da li su tačni navodi da se planira rušenje mosta zbog stanovnika Beograda na vodi, kojima smeta zbog buke, gost Studija lajv to potvrđuje i kaže da je most bučan jer se ne održava.

„Građani su 2008. platili 10 miliona evra obnovu – stubovi, konstrukcija, tračnice, kontaktna mreža, proširen je deo za saobraćaj. I sada treba da se ruši. Mislim da to neće biti moguće“, ponavlja Miketić.

Napominje da je besmisleno da se bilo šta u vezi ovog mosta „takne“ kada ne postoji plan alternative, a da nije u pitanju samo drumski saobraćaj, već i BG voz, kao i tramvajski saobraćaj koji ide ka Novom Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u javnosti Stari savski most naziva nacističkim i tvrdi da nema vrednost, a Miketić ocenjuje da Šapić to radi „ne samo zato što je neuk, već i zato što je bezobrazan“.

„Taj argument služi samo da bi se zamazale oči ljudima koji ne znaju. Spasio ga učitelj Zarić 1944. Zato što je sačuvan taj most mi smo mogli Nemce da stignemo. On je u sklopu sa Memorijalnim kompleksom Staro sajmište, gde pravi jednu celinu. Ako se već radi na tome da taj kompleks na nešto liči, onda taj most mora biti tu da bude jedna celina“, napominje gost Studija lajv.

BONUS VIDEO: Đorđe Miketić i Bojan Kovačević: Šta je rešenje za Stari savski most?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar