Đorđe Miketić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Dok su ljudi na odmorima, a napolju prži 40 stepeni, u skupštinsku prodecuru, na usvajanje, ušlo je nekolicina pljačkaških zakona i zajmova", naveo je Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno. On je rekao da je na spisku Zakon o planiranju i izgradnji koji će tajkunima pokloniti najekskluzivnije zemljište.

„Planira se uvođenje konverzije prava na zemljište ali besplatno – bez nadoknade – čime će Srbija i svi njeni građani biti zakinutu za milijarde evra priliva u budžet. Ovaj pakleni plan pljačkanja javne imovine i građana Srbije usvojen je na vladi 5. maja – prvog dana trodnevne žalosti. O tome je Vlada razmišljala nakon masakara, a ne kako da lečimo naše društvo nakon nemislivih tragedija koje su nas zadesile“, istakao je Miketić.

On je naveo i da se ponovo uvodi nasilna eksproprijacija.

„Ono zbog čega smo nedeljama protestovali i blokirali puteve Srbije, čime će se vrišti konfiskacija privatnog građevinskog zemljišta, jer predlaže se da ‘u slučaju da bude pokrenut postupak eksproprijacije zemljišta koje je promenjena namena, za potrebe izgradnje linijske infrastrukture objekata za koji je utvrđeno da je od posebnog značaja za Republiku Srbiju naknada za eksproprijaciju se određuje kao za poljoprivredno zemljište, odnosno šumu ili šumsko zemljište’. Ovo otimanje zemiljišta od građana ima za cilj da se što jeftinije zemljište ustupi tajnim i tajkunskim projektima koji će biti proglašeni za javni interes“, rekao je Miketić.

On je izjavio da je upitan i zakon koji će izvršiteljima dati mogućnost da utvrđuju vlasništvo građana nad nekretninom.

„Na dnevnom redu će biti i zakoni o energetici, o železnici, ozakonjenju objekata, o olakšanom zapošljavanju stranaca i dobijanja srpskog državljanstva, zakon o stanbenoj gradnji za ‘bezbednjake’, i potvrde desetine zajmova od stranih banaka i fondova, a svako od njih u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra. Takođe na čekanju je i katastrofalni zakon o upravljanju javnim preduzećima koji naše nacionalne parkove i javna preduzeća od strateškog interesa – vodi ka privatizaciji“, istakao je Miketić.

„Na delu je brzopotezna letnja pljačka Srbije – epskih razmera, jer računaju sa tim da će im u letnjim mesecima sve proći glatko kao što prolazi vruć nož kroz puter.
Zajedno će pozvati sve građane pogođene ovim zakonima, ali i one druge, sve aktiviste, profesionalna i stručna udruženja i opozicione partije da se u udružimo u borbi protiv ovog udruženog kriminalnog delovanja vlade Srbije i njihovih tajkuna“, dodao je on.

BONUS VIDEO Đorđe Miketić o napadu poslanika Starčevića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar