Đorđe Miketić Foto: Ivan Dinić/Nova

"Popis stanovništva održan je u oktobru 2022. godine, a sproveo ga je Republički zavod za statistiku. Utvrđeno je da u Srbiji živi 6.647.003 stanovnika svih uzrasta. Popis predstavlja jedini precizan i aktuelan pregled stanovnika Srbije, pri čemu nijedna druga baza podataka nije tako detaljna niti tačna", naveo je u pisanom saopštenju Đorđe Miketić iz Zajedno.

„Da bi veliki broj fantomskih birača mogao glasati, a da se njihov broj ne vidi u ukupnom broju birača u Srbiji ili Beogradu, ključno je znati tačno koji građani ne izlaze na izbore ili trenutno ne žive u zemlji – i onda te građane pasivizirati, tj. privremeno izbrisati iz biračkog spiska“, naveo je Miketić i dodao:

„Ukoliko se pasivizira veliki broj birača, kao što je bilo dokaza da preko 3000 birača albanske nacionalnosti u Preševskoj dolini nisu mogli glasati, to znači da se može prijaviti isti broj ,,novih” fantomskih birača, a da se ukupan broj glasača ne promeni. Ukupan broj birača je jedini podatak koji izlazi u medije i služi za neku vrstu provere“, poručio je Miketić.

PROČITAJTE JOŠ:

Naveo je da posle višemesečnog i protivzakonitog kašnjenja sa rezultatima popisa, dobijen je rezultat da u Srbiji sa 6,6 miliona stanovnika ima 6,5 miliona glasača.

„Takav rezultat otvara prostor za mnoge manipulacije, posebno kada se zna tačno koji su to građani na biračkom spisku koji trenutno ne žive u zemlji, tj. koji neće glasati. Popisivač, odnosno Zavod za statistiku, jedini je imao kompletnu sliku o broju punoletnih građana u Srbiji, broju građana van zemlje, podstanara, i onih prijavljenih i onih neprijavljenih, itd“, poručio je.

Zbog svega navedenog, Miketić je naveo da je potrebno da se ispita uloga direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Miladin Kovačević RIK Republička izborna komisija FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

„Pored čuvene izjave da nema ništa sporno u vezi sa time da se na trafostanici nalaze prijacljeni glasači, Miladin Kovačević nije želeo da dostavi našim predstavnicima u GIK-u i RIK-u segmentirane podatke sa popisa, broja maloletnih i sl., kako bismo imali bolji uvid u stanje biračkog spiska“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare