Foto:Aleksandar Barda/FoNet

Na današnjoj konferenciji za novinare ispred Ministarstva kulture, poslanik iz stranke Zajedno Đorđe Miketić i Vladimir Pajić, odbornik u Skupštini grada Beograda iz PSG-a izneli su dokaze o "postojanju masovne grobnice ispod nemačkog paviljona na Starom sajmištu", a gde gradska vlast planira izgradnju novih objekata.

„Ministarstvo kulture priznalo grešku i naložilo da Zavod istraži postojanje masovne grobnice ispod nemačkog paviljona. Vlast želi da gradi zgrade preko grobova logoraša“, rekao je Miketić.

On dodaje da je uprkos višemesečnim upozorenjima, dopisima svim relevantnim institucijama iz oblasti zaštite kulturno-istorijskog nasleđa – Nemački paviljon je srušen.

„A tek se nakon varvarskog rušenja, prošle sedmmice, oglasilo nadležno Ministarstvo kulture na dopis koji smo im uputili mesec dana ranije, pre rušenja u kome su potvrdili da se prostor Nemačkog paviljona nalazi u zoni zaštite u okviru Starog sajmišta – kako smo od početka i tvrdili“, izjavio je Miketić.

Po njemu je samo ova činjenica morala dovesti do hitne obustave svih radova na rušenju i krivičnih i disciplinskih postupaka protiv odgvornih lica.

„Podsećam da je Ministarstvo naložilo da Zavod prekine radove ako postoji opasnost od oštećenja arheološkog nalazišta i da obustava radova može trajati sve dok se ne utvrdi da li su pronađeni artefakti – od kulturno-istorijskog značaja“, izjavio je Miketić.

Međutim, kako je rekao, u proteklih sedam dana, koliko aktivisti stranke Zajedno odlaze na teren, a odlaze svakodnevno – ne postoji arheološki nadzor.

„Ne vrše se arheološka istraživanja bagerom“, rekao je Miketić.

„Ostavku Olivere Vučković, zbog razaranja kulturnog nasleđa Beograda već smo tražili, ali za ovo nečinjenje će dobiti i krivičnu prijavu. Odgovornost za rušenje pavoljona ćemo tražiti na sudu“, izjavio je Miketić.

„Postoje veoma jaki dokazi da se ispod Nemačkog paviljona u samom podu, nalazi masovna grobnica u koju su 70-tih godina premešteni ostaci logoraša. Postoje svedočanstva ljudi, postoje istorijski podaci i postoji geo-skener“, ukazao je poslanik iz stranke Zajedno.

„Oni bi da to urade po starom radikalskom metodu: nema tela – nema dela“, rekao je Miketić.

Stranka Zajedno zahteva momentalno obustavljanje svih radova dok se ne uradi neinvazivno istraživanje lokacije logora u cilju zaštite objekta od istorijskog značaja na prostoru nemačkog paviljona.

Vladimir Pajić, odbornik u Skupštini grada Beograda i predsednik Saveta za kulturu grada Beograda je danas na konferenciji rekao da je ogromna šteta na Nemačkom paviljonu već napravljena i da se dalji radovi moraju zaustaviti zbog inficija o grobnici.

Istakao je da je važno prisustvo službi za javno zdravlje prilikom predloženih arheoloških istraživanja pa i samih radova jer postoje podaci koji ukazuju da je Paviljon bio karantin i da postoji opasnost od patogena.

„Mi ovim štitimo i one koji su ga rušili jer je bezbednost na prvom mestu. Ne možemo se igrati zdravljem građana“, istakao je Pajić.

Pokret slobodnih građana takođe prati ovu temu i posvećen je zaštiti kulture i kulturnog nasleđa.

U prilogu možete naći snimke geoskenera iz naučnog istraživanja iz 2012. godine koje je sprovela Caroline Sturdy Colls.

***
BONUS VIDEO -Miloš Baković Jadžić o sprečavanju rušenja nemačkog paviljona na Starom sajmištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar