Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Povodom napisa u medijima u vezi sa rušenjem Nemačkog paviljona na Starom sajmištu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda saopštio je da ta zgrada nije bila deo originalnog projekata „Prvog beogradskog sajma” iz 1937. godine, već je naknadno izgrađena, a granica kulturnog dobra poklapa se sa granicom originalnog projekta.

Zaštićena okolina kulturnog dobra obuhvata prostor u njegovoj neposrednoj blizini, a mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture ne podrazumevaju očuvanje objekata u postojećem stanju, već kontrolisanu izgradnja koja ni na koji način, ni formom, ni sadržajem, ne sme ugroziti kulturno dobro, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na delu zaštićene okoline, prema važećim urbanističkim planovima, planirano formiranje saobraćajnice, odnosno povezivanje Ulice Vladimira Popovića i Bulevara Nikole Tesle sa pratećom infrastrukturomi, i ističe da se radovi na prosecanju saobraćajnice sprovode u skladu sa planskom dokumentacijom.

Podseća se da je, u skladu sa planskom dokumentacijom kojom je predviđeno formiranje memorijalnog kompleksa, a u skladu sa Zakonom o Memorijalnom centru „Staro sajmište”, definisano da Memorijalni centar obuhvata odgovarajući prostor na levoj obali Save, uključujući parcele kulturnog dobra „Staro sajmište – Logor Gestapoa” i njegove zaštićene okoline.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u skladu sa zakonskom procedurom definiše mere zaštite kulturnog dobra, odnosno njegove zaštićene okoline, i u tom smislu više od 30 godina nije odstupio od početnog stava da strateški interes izgradnje saobraćajnice u zaštićenoj okolini spomenika kulture ne može ugroziti samo kulturno dobro, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da, imajući u vidu značaj prostora, ali i javni interes formiranja Memorijalnog centra sa pristupnom saobraćajnicom, kao stečenom planskom obavezom, nije moguće zadržati Nemački paviljon.

Očuvanje kulturnog nasleđa je zajednički i opšti javni interes i nasleđu se nanosi velika šteta ukoliko se ono koristi u dnevno-političke svrhe i za međusobno optuživanje, a posebno ako se koriste nepotpune informacije kojima se lako manipuliše javnost, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO: Predstavnici koalicije Zajedno – Moramo sprečili rušenje logora na Starom sajmištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar