Zorana Mihajlović Foto: MRE

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas kako je njen lični stav da je mesto Srbije na Zapadu, u EU, a da je "priča o neutralnosti jako skupa".

Odgovarajući na pitanja novinara pre početka 14. foruma o nafti Energetske zajednice, ministarka rudarstva i energetike istakla je da se Srbija opredilila i osudila agresiju Rusije i da mora da bude uz saveznike i sve one koji su protiv te agresije i protiv rata.

Založila se da u Srbiji napravimo razliku između ruskog naroda i onih koji upravljaju tim narodom i pod čijom kapom je izvršena agresija, i učinjeni ratni zločini.

„Jedno je ruski narod. I ne može da nam ne bude žao i ruskog naroda koji sada trpi, i koji će tek trpeti posle Putina“, poručila je ona.

Dodala je da u pravljenju razlike moramo da budemo jaki.

„Po meni, moj je lični stav, moramo da budemo uz saveznike, i sve one koji su protiv agresije i protiv rata. Mi nikada nismo bili neopredeljeni“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da duboko veruje da je Srbija na evropskom putu, te da i da hoće nije u Rusiji, Kini, ni u SAD, jer to ne dozvoljava geografija.

„Mi smo u Evropi, naše mesto je na Zapadu, naše mesto je u EU“, poručila je ona.

Ocenila je da je nametnuta dilema da Srbija ne treba da ide ni na Istok ni za Zapad.

„Geografija nam to ne dozvoljava. To teško da je moguće jer se nalazimo u Evropi“, poručila je ona.

Istakla je da je priča o neutralnosti jako skupa, te da nije sigurna da postoji kalkulacija koja može da pokaže koliko to košta i ko će to da plati.

„Pravac Zapad. A Srbija vodi svoju politiku, i razmenjuje zajedničke vrednosti sa narodima oko nas“, rekla je ona.

Na putu ka EU, Mihajlovićeva veruje da treba da Srbija bude opredeljenija i brža u dostizanju evropskih standarda.

BONUS VIDEO Ćuta i Zorana se žestoko sukobili u Majdanpeku 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar