Foto: Vesna Lalic / Nova.rs

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ostala je bez podrške Srpske napredne stranke nakon što je uhapšen njen saradnik, državni sekretar Miodrag Poledica ocenili su sagovrnici Nova.rs.

Za manje od mesec dana uhapšena su dva saradnika  Zorane Mihajlović, a Srpska napredna stranka ( SNS ) nije odreagovala i nije stala u njenu zaštitu, ocenio je za nova.rs profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević, dok politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da u ovom trenutku niko ne može da da jasan odgovor po pitanju njene političke odgovornosti, ali da je to za opoziciju dobra tema – da postavlja, nameće i otvara pitanje ovog problema.

Anđelković je mišljenja da treba ostaviti nadležnim organima da utvrde da li je ministarka na bilo koji način umešana i ako je umešana onda to nije pitanje političke odgovornosti već neke druge.

„S druge strane videćemo kako će se vladajuća većina postaviti, da li će smatrati da ona nije politički odgovorna ili će imati drugačiji stav, tu ćemo videti mnogo toga na osnovu onoga što se bude dešavalo unutar vladajuće većine“, smatra Anđelković.

Prema njegovim rečima, ovo će biti zanimljiv slučaj za analizu odnosa i unutar SNS – a i vladajuće većine.

„Videćemo šta će se tu dešavati, kakvi će biti stavovi, da li će se otvarati pitanje njene političke odgovornosti“, objašnjava analitičar.

Sa njim se slaže Pavićević koji dodaje da ovo nije prvi put da ovakve stvari izbijaju  javno.

Razmirice rešava Vučić

„Bilo preko nekog drugog aktera ili unutar stranke a pogotovo sa radikalima sličan je napad bio i na ministra Rasima Ljajića pa se ništa nije dogodilo niti su koalicioni partneri stali u Ljajićevu odbranu“, rekao je Pavićević za nova.rs.

Ipak, dodaje Pavićević, ne veruje da se ministarka našla na „udaru“ SNS – a ocenjujući tu stranku kao ne baš kompaktnu zajednicu koja delikatan balans održava tako što probleme u njoj uvek rešava šef, Aleksandar Vučić.

Podsetimo, prvo je 11. januara uhapšen direktor „Infrastruktura železnica Srrbije“ Miroljub Jevtić, a juče i državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica. Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal ( TOK ), obojica se terete zbog zloupotreba položaja u poslovima oko železnice. I jedan i drugi direktno odgovaraju ministarki Zorani Mihajlović. 

Kada je uhapšen Jevtić zbog sumnje da je, kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, primio mito u iznosu od 10 hiljada evra, Mihajlović je izjavila da je razočarana njegovim ponašanjem i svime što mu se stavlja na teret.

Usledila je podrška ministarki od predsednika Srbije i prvog čoveka SNS – a Aleksandra Vučića koji je izjavio da je ubeđen da ministarka Mihajlović s tom aferom nema nikakve veze.

Za razliku od Jevtića, posle hapšenja Poledice, ministarka je imala drugačiju izjavu, odnosno, saopštenje.

„Svi zaposleni u Ministarstvu i ja u svakom trenutku stojimo na raspolaganju za pružanje svih potrebnih informacija. S druge strane, za sada nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret“, navela je Mihajlović.

Teret koji je „pao“ na Poledicu je rekonstrukcija pruge na Pančevačkom mostu, preneli su mediji, dok je TOK saopštio da se sumnja da su uhapšeni, osim Poledice još četiri osobe, izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u periodu od avgusta 2018. do maja 2019. godine.