Foto: Profimedia.rs

Kosovska vlada usvojila je odluku premijera Aljbina Kurtija o ukidanju takse na sirovine iz centralne Srbije I BiH, prenose prištinski mediji. ,

Od 1. aprila očekuje se ukidanje takse na sve vrste robe i proizvoda.

Vlada je tu odluku donela večeras na telefonskoj sednici, a za nju su  glasali ministri iz pokreta Samoopredeljenje i ministarka manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi.

Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana.

Taksa od 100 odsto na srpsku i robi iz BiH uvedena je u novembru 2018 godine, u vreme premijera Ramuša Haradinaja.

Kurti se odlučio na taj korak pošto je Demokratski savez Kosova predao zahtev skupštini za sazivanje sednice za izglasavanje nepoverenja vladi koji je potpisalo je 46 poslanika Skupštine Kosova.

DSK je pokrenuo taj postupak navodeći da je Kurti odbijanjem da ukine takse i to odmah, ugrozio odnose Kosova sa SAD, ali i zato što je smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova DSK.

Predsednik DSK Isa Mustafa je ranije danas postavio ultimatum Kurtiju da tokom današnjeg dana ukine taksu u celosti, da povuče odluku o razrešenju Agima Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave i da se izvini Veljiuju i Demokratskom savezu Kosova.

Premijer Kosova je tokom februara najavio da će od 15. marta doneti odluku o postepenom ukidanju takse i njenoj zameni punim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, što je deo koalicionog sporazuma Samoopredelenja i DSK.

Protiv te odluke su se izjasnili predstavnici Demokratskog saveza Kosova koji su zatražili hitno ukidanje takse i uspostavljanje reciprociteta, kada on bude dogovoren sa SAD.

Protiv predloga Kurtija se izjasnio i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram