Barikade
Foto: Nova.rs

U okolini Zubinog Potoka večeras oko 19.45 čula se rafalna paljba, a kako javlja Kosovo onlajn do pucnjave je došlo kada su specijalci kosovske policije pokušali da uklone barikade na alternativnom putu. iz Prištine stiže demanti medijskih navoda – „nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“.

Snimak na kome se čuje rafalna paljba pojavio se na društvenim mrežama. Objavljen je i na Instagram profilu „zubinpotokinfo“, uz propratni tekst da su rafalna pucnjava i najmanje jedna detonacija odjeknuliu širem području Zubinog Potoka, prenosi  Kosovo online..

Detalji i uzrok još uvek nisu poznati.

Na drugim barikadama u Zubinom Potoku trenutno je mirno, navodi se u tekstu objave.

S druge strane, prištinski list Koha navodi saznanja iz više izvora da su u nedelju uveče u Zubinom Potoku napadnuti pripadnici Kfora iz Letonije. Dodaju da još uvek nema izveštaja o povređenima.

„Nije poznato čime je tim Kfora napadnut, ali Koha čeka odgovor policije“, prenosi prištinski list.

U međuvremenu se oglasila Kosovska policija, koja je demantovala medijske navode o bilo kakvim sukobima sa policijom u Zubinom Potoku

„Pozivajući se na brojna pitanja upućena Policiji Kosova, da li je policija napadnuta u Zubinom Potoku, ili je došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da – nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe, KP nije razmenjivala vatru ni sa kim“, poručili su iz Kosovske policije.

Ranije danas kosovski premijer Aljbin Kurti zapretio je da „barikade ne mogu neograničeno trajati“,  a Priština je zabranila patrijarhu Porfiriju da dođe u Pećku patrijaršiju za Božić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je večeras sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i vojnim vrhom, preneli su pojedini mediji.

Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je hitno krenuo u Rašku.

Mojsilović rekao je da je situacija na Kosovu i Metohiji „složena i kompleksna“ nakon što je večeras došlo do pucnjave u Zubinom Potoku.

„Nedavno sam završio sastanak sa vrhovnim komandantom, tema je bila Kosovo i Metohija i trenutna situacija. Uvažićete činjenicu da ne mogu da pričam o našem susretu i onome što je bilo danas na dnevnom redu“, rekao je Mojsilović za TV Pink.

On je poručio da će zadaci koje je dobila Vojska Srbija biti ispunjeni i potvrdio da je krenuo u Rašku.

BONUS VIDEO: Dve nedelje barikada na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare