Vladimir Međak / FOTO: Medija centar

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da kašnjenje Srbije u pristupanju Evropskoj uniji dovodi do povećanja siromaštva u zemlji i dodao da je ulazak u EU šansa da Srbija izadje iz zone siromaštva.

„Rumunija je ove godine izašla iz zone država s niskim prihodom i to posle 13 godina članstva u EU. Njihov BDP je 80 posto veći nego naš, bugarski 20 posto, mađarski više od 100 posto. Ako se ovako nastavi, jaz između nas i Mađarske biće kao što je sada jaz između nas i Austrije“, rekao je Međak za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, to je ono što građani već vide kada razmišljaju o budućnosti svoje dece.

„Zato naša deca odlaze na Zapad – da bi lično sustigli ono što smo kao država izgubili. A kada izgubite stanovništvo, sve druge politike padaju u vodu“, kazao je Međak.

On je ocenio da Kosovo služi kao „pokrivalica“ za druge probleme koje društvo u Srbiji ima.

„Dijalog o Kosovu, koji se tiče poglavlja 35, napredovao je brže od ostalih pristupnih pregovora. Kosovo nije najveći problem u evropskim integracijama i ni u jednom izveštaju nema krupnih primedbi koje se tiču Kosova. Srbija je potpisala Briselski sporazum i uglavnom smo ga sproveli“, naveo je Međak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare