Matija Bećković, govor na sahrani mitropolita Amfilohija. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Amfilohije je ukinuo moju zabranu ulaska u Crnu Goru, kaže akademik Matija Bećković koji je odlaskom na sahranu mitropolita prekinuo dvogodišnje izgnanstvo iz svoje rodne zemlje.

Da podsetimo, Uprava policije Crne Gore donela je u novembru 2018. godine rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima i pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću, brani ulazak u ovu državu, jer „ugrožavaju njenu nacionalnu sigurnost“. Svi srpski intelektualci, tada su bili najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine. Kao glavni razlog zabrane ulaska u Crnu Goru, navedene su njihove prethodne izjave, koje su crnogorske službe tada procenile kao opasnost po sigurnost države.

Morao sam otići po svaku cenu 

U razgovoru za Nova.rs Bećković kaže da je sahrana mitropolita Amfilohije bila razlog da sve zabrane padnu.

„Sve je to ukinuo Amfilohije. Nikakvih problema nije bilo. Niko mi nije postavio nijedno pitanje na ulasku u Crnu Goru, štaviše svi su bili i više nego ljubazni“, kaže Bećković za Nova.rs.

Bećković je juče prisustvovao sahrani Amfilohija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, što je prvi put u poslednjih tri godine da je posetio Crnu Goru.

„Ovim povodom sam morao otići po svaku cenu. Takvu sliku svet odavno nije video. Crnogorci su po prvi put klečali na oštrom kamenju. Klanjali su se jednom monahu, njegovom putu i podvigu“, navodi Bećković.

Komentarišući broj ljudi koji su juče u Podgorici odali poslednju počast Amfilohiju, Bećković kaže:

„Nije bilo odsutnih, a najviše je bilo mladog sveta. Kao što sam već rekao, tako su bili ispraćeni samo kralj Aleksandra i patrijarh Pavle“, zaključio je Bećković.

Naš narod Isusa zove Risto 

Bećković je govorio i na sahrani Amfilohija i tom prilikom održao više nego neobičan govor.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mitropolit Amfilohije rodio se na Božić i dobio ime Risto. Naš narod Isusa zove Risto. Danas počinje novi, večni život Amfilohija Radovića. Da ga je Bog pozvao ranije, ne bi valjalo“, rekao je Bećković.

Govorio je i o tome da je mitropolit nosio izbledelu mantiju, ali da je iznutra bio „raskošno odeven“.

„Mitropolit nije bio čovek nego „svečovek“. Besudnu zemlju je kalemio i plemenio moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu“, kazao je ovom prilikom Bećković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare