Aleksandar Martinović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u utorak na posebnoj sednici Skupštine Srbije "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini", od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Danas je sednica nastavljena, a izlaganje Aleksandra Martinovića, poslanika SNS zaprepastilo je sve koji gledaju uživo prenos.

Naime, Martinović je govorio o Kosovu i Metohiji, o razgovoru Vuka Jeremića, tada savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića i Milana Roćena, tadašnjeg ambasadora Srbije i Crne Gore u Moskvi oko organizovanja smeštaja na Svetom Stefanu u Crnoj Gori koji je pre dve godine postao javan.

On je čitao transkript razgovora, a zatim i psovku koju je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tada izgovorio: „Je*eš ga, je*a*mo majku Srbiji i Crni Gori“.

Poslanik SNS je zatim pomenuo i poslanika Šaipa Kamberija jer je citirao Latinku Perović za koju je rekao da je obrzaovana žena, ali da ne može da izađe iz paradigme da su za raspad Jugoslavije i građanski rat krivi samo Srbija i srpsko rukovodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem, Srpska akademija nauka i umetnosti, kao i Srpska pravoslavna crkva.

Martinović je rekao da je evropejcima i demokratama za rat bio kriv Milošević, te da pošto njega više nema, sada je za sve kriv Aleksandar Vučić.

„Više nema Miloševića, jer po svemu sudeći ubijen u Haškom tribunalu, zbog lošeg lečenja, pronašli ste novog Miloševića ovoga puta u liku Aleksandra Vučića koji je za vas evropejce koji ste se uvek zalagali za mir, rathnohuškač, kriv za rasprad Jugoslavije, slagali ste da je rekao da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti stotinu Muslimana“, slagao je Martinović, a da nije trepnuo, pa nastavio: 

„Dakle, jedini koji je kriv za rat je bio Milošević, kada je umro Milošević kriv je Vučić. To je ta paradigma Druge Srbije“, rekao je Martinović.

Čini se da Aleksandar Martinović misli da građani imaju amneziju, te da se mnogih dešavanja i izrečenog ne sećaju. Međutim, sam Aleksandar Vučić demantuje Martinovića.

Da se prisetimo i osvežimo pamćenje poslaniku:

A zatim je reč dobio predsednik Srbije.

Naime, one je rekao da je mnogo naučio iz obraćanja Aleksandra Martinovića i zahvalio mu se zbog svega što je rekao, ali i opomenuo što je zloupotrebio prisluškivane razgovore, rekavši „da to može da koristi Tužilaštvo, i da ovako nije fer“.

„Ne smemo to da radimo. Moje dete snimaju po kafiću, ali mi to nikada ne smemo da radimo. SNS mora da se razlikuje od opozicije, i da poštuje pravo na privatnost i da bude ‘mnogo ozbiljnija'“, kazao je predsednik Martinoviću.

Sva dešavanja sa posebne sednice parlamenta posvećene situaciji na Kosovu i Metohiji i toku pregovora Beograda sa Prištinom pratite UŽIVO na Nova.rs.

***

BONUS VIDEO: Vladeta Janković ima tri pitanja za predsednika Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare