Tanasije Marinković Foto: N1

Profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković izjavio je da smo se "saživeli sa neustavnošću da predsednik obavlje sve funkcije".

Osvrnuo se i na to što Vlada još nije formirana.

„Ja ne želim da se saživim sa tom situacijom u kojoj predsednik obavlja sve funkcije, ovo je za mene takođe kršenje Ustava, jer očigledno je odabrao osobu koja nije u stanju da formira vladu“, kaže Marinković.

Govoreći o Izveštaju EK, kaže da „to svakako jeste osuda Srbije za njeno postupanje i ponašanje u međunarodnim odnosima“.

„Ali to je, ja bih rekao i odraz držanja Srbije, izigravanje kako institucija na unutrašnjem planu, tako i neprofesionalizma, amaterizma u odnosima na međunarodnom planu. Da je Srbija snažnije osudila taj čin Rusije, možda ne bi bila dužna da ispunjava sve obaveze koje se sada od nje očekuju da ispuni, jer bi možda mogla da nađe argumente da dokaže da bi mogla da bude izuzeta od tih sankcija“, kaže, dodajući da mu se sada čini da „EU gubi strpljenje“.

Ističe da smo se „saživeli sa tom neustavnošću“ da predsednik odlučuje o svemu.

„Apsolutno je Vlada ta koja je nadležna da odlučuje o uvođenju sankcija, ali i parlament može da se sastane, parlamenti Evrope su se sastajali i raspravljali o spoljnim politikama u odnosu na ovaj rat“, kaže.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – 6 meseci bez Vlade: Dva godišnja doba i gomila odlaganja – gosti Zoran Stojiljković i Raša Nedeljkov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar