Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ; Dragan Mujan/Nova.rs; Google Maps; Filip Krajinčanić/Nova.rs

Šesti protest "Srbija protiv nasilja" počeće danas 18 sati, a organizatori su se ove nedelje odlučili za formiranje prstena oko zgrade Vlade Srbije. Nakon govora ispred Skupštine, građani će krenuti u mirnu šetnju do Ministarstva prosvete i Vlade Srbije.

Posle govora javnih ličnosti i žrtava režima ispred Narodne skupštine, građani će u krenuti u šestu šetnju „Srbija protiv nasilja“.

Do sada je protest bio održan na Gazeli, oko zgrade RTS i Predsedništva Srbije, a ove nedelje organizatori su se odlučili za drugačiju rutu.

Protest Srbija protiv nasilja Ulica kneza Miloša šetnja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Šetnja će krenuti od zgrade parlamenta, preko Bulevara kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta. Odatle se skreće u Beogradsku ulicu ka Slaviji, a kolona će potom nastaviti Nemanjinom do Balkanske ulice. Građani će zatim ulicom Admirala Geprata doći do Kneza Miloša, gde će skrenuti desno ka Vladi Srbije i tako napraviti prsten oko ove zgrade. U šetnji će se kratko zadržati i ispred Ministarstva prosvete.

Građani će i ovog puta moći da pripreme poruke i to za Ministarstvo prosvete i Vladu Srbije. Kako su rekli predstavnici opozicije, fokus protesta biće na obrazovanju, zbog haotičnog saopštenog plana o završetku školske godine.

Do sada je zvanično potvrđeno da će na protestu govoriti proslavljena glumica Jelisaveta Seka Sablić. Prošle nedelje su se okupljenim građanima obratili Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Nenad Hadži Maričić, Svetlana Bojković, sin Stanike Gligorijević…

Uoči šestog protesta „Srbija protiv nasilja“, jedan od organizatora protesta i šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je zabranjeno snimanje iz vazduha protesta.

Aleksić je ocenio da je to pokušaj vlasti da zabrani javnosti da na najbolji način vidi koliko se građana Srbije okuplja na protestima na kojima jasno i odlučno traže promene, „kako bi preko medija koje kontroliše mogla da manipuliše tim brojem“, saopštila je Narodna stranka.

„Režim na sve način pokušava da lažima i manipulacijama umanji broj okupljenih građana, pa poseže i za zabranama poput ove, jer mu je istina najveći neprijatelj. Ako su prethodna dva protesta mogla da budu snimana, ne postoji nijedan razlog da tako ne bude i ovog puta“, rekao je Aleksić.

Nakon ove izjave Aleksića oglasio se i Direktorat za civilno vazduhoplovstvo odakle je poručeno da ova odluka nije doneta.

U sredu uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike opozicije na razgovore i dijalog, a ukoliko se ne odazovu ići će se na prevremene parlamentarne izbore.

Bonus video: Zakazan šesti protest protiv nasilja: Srbija između upornih demonstranata i beskrajnog političkog žongliranja vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare