Lukas Mandl Foto:Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Prvi korak na putu Srbije ka EU mora biti priznanje Kosova, bez daljeg odlaganja, poručio je danas austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, Lukas Mandl.

„Nikada nisam znao da će za Evropljane (u ovom slučaju u Srbiji) postojati alternativa putu ka EU. Ali dobro je ukoliko je Aleksandar Vučić sada upamtio. Prvi korak nakon ovog ‘iskustva poput onog u Damasku’ mora biti priznanje najmlađe države Evrope, Republike Kosovo, bez daljeg odlaganja“, naveo je u objavi na Tviteru ovaj poslanik koji je ujedno bio šef posmatračke misije EU tokom poslednjeg izbornog procesa na Kosovu.

Poruka Mandla stiže nakon jučerašnjeg skoro dvočasovnog i dugonajavljivanog obraćanja srpskog predsednikao „velikim problemima“ sa kojima se Srbija suočava zbog rata u Ukrajini i „nikada većem pritisku“ u vezi sa Kosovom.

PROČITAJTE JOŠ

Obraćanje je usledilo nakon serije sastanaka sa nemačkim kancelarom, ministarkama spoljnih poslova i odbrane ove zemlje, te radne večere sa kosovskim premijerom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je zapravo sinoć najavio da će sada ceo zapad da traži od Srbije da ide brzo ka priznanju Kosova, a zbog navoda ruskog predsednika – da su Donjecka i Luganska Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Jači pritisak za priznanje Kosova Vučić očekuje zbog toga što će zapad, kako tvrdi, želeti da uskrati ovaj Putinov argument.

„Jer ako imate saglasnost dveju volja, imate saglasnost Srbije, nema pravi presedan i onda to nije sličan, a kamo li isti slučaj. I zato ćemo se sada nalaziti pod najtežim pritiscima da bi oni rekli da Kosovo nije slično. I zato će tema Kosova biti najdominantnija za nas u narednom periodu“, predviđao je sinoć ujedno Vučić.

BONUS VIDEO: Da li su posle Berlinskog susreta Beograd i Priština bliži pokretanju dijaloga?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare