Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da je ozbiljno zabrinuta za zdravlje troje poslanika koji štrajkuju glađu - Miladina Ševarlića, Sandre Božić i Aleksandra Martinovića.

Njih troje su veoma istrajni da izdrže ovaj štrajk ne bi li ispunili ciljeve“, rekla je Gojković i dodala da Boško Obradović štrajk sprovodi na nebičan način.

„Ovakav nismo mogli da vidimo do sad. Juče su se televizjske kuće sklonile posle davanja intervjua Boška Obradovića, onda su mu prišli Dragan Đilas i Borko Stefanović i još neki ljudi koji su mu doneli neku kesu i on se onda povukao u zdanje Skupštine“, rekla je Gojković i dodala da ne zna šta se dešavalo u Skupštini, osim da se „Obradović dobro naspavao“.

Ona je dodala da se Obradović ponovo pojavio kada su došli mediji i da ostavlja građanima da sami procene da li je reč o štrajku glađu ili loše režiranoj predstavi.

„Nije na nama da to procenjujemo, nismo mi policijska država, Boško Obradović je ovde predvodio ozbiljnu grupu krimilanaca koja je nanela ozbiljne telesne povrede Marijanu Rističeviću. Svi mi čekamo da tužilaštvo preduzme neku radnju i da razmotri slučaj. Čula sam neke lajičke komentare da poslanik ima imunitet, ali morate da pitate poslanika da li se on poziva, pa se onda to pitanje postavlja ovde u plenumu, bez obzira kako se on izrazi“, rekla je Gojković i dodala da apeluje na tužilaštvo da što pre izađe u javnost i svima nama da neophodne odgovore.

Na pitanje novinara da li postoji šansa da ispuni zahtev Ševarliću Gojković je rekla da jednom nedeljno odbor o Kosovu i Metohiji govori o tome.

Neka Ševarlić prekine štrajk i da vidimo da li možemo u ove tri sedmice do izbora da raspravljamo o tome. Ili na prvoj sednici novog saziva parlamenta“, rekla je Gojković.

On je izjavila da nije znala za nameru dvoje poslanika SNS da počnu štrajk glađu. Govoreći o Marijanu Rističeviću i optužbama da je nosio u ruci nož izjavila je da Skupština Srbije mora stalno da odgovara na lažne vesti Marinike Tepić i njoj sličnih.

„Prava adresa je tužilaštvo da kaže da li je bilo nasilja. Ja tvrdim da je krivično delo teže od pet godina zatvorske kazne. Srbija je pravna država, to će biti i ostati. Čitam knjige o tehnikama dražavnog udara, meni je jasno šta Boško Obradović pokušava da uradi“.

Nastavljene izborne radnje

Govoreći o izbornim radnjama Gojković je rekla da su sprovedeni u delo zakoni koji su dan ranije usvojeni u parlamentu i da je na današnjoj sednici RIK-a nakon prekida izbornih radnji ponovo pokrenut proces za izbore raspisane za 21. jun, navodeći da su tehnički sprovedeni u delo zakoni kojima se omogućava overavanje potpisa i kod opštinskih overivača.

„Želim građanima Srbije da izađu na izbore 21. juna i da glasaju za ponuđene liste koje će učestvovati na izborima. Kao neko ko je vodio ovaj parlament u dva mandata, želim da on bude mnogo bolji i ubeđena sam da će volja građana biti takva da u sledečim poslanickim mandatima neće biti incidenata i nemilih scena kakve smo viđali ranije“, rekla je Gojković.

Ona je podsetila da je to bio jedan od zahteva većine stranaka na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare