Pre samo pet godina, kandidat SNS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić rekao je da nikada sarađivati sa ovom strankom jer ga ona vređa, naziva siledžijom i batinašem, ali u međuvremenu se desio kopernikanski obrt. Šapić i SNS su se "zavoleli", više nema tako "teških" i uvredljivih reči, dok je očigledno njihov kandidat zaboravio neka davna i ružna vremena kada su ga drugačije tretirali u naprednjačkom jatu. Ipak, internet i papir sve pamte, pa i izjave Šapića o naprednjacima.

Iako je Šapić javno hvalio i govorio kako poštuje predsednika države Aleksandra Vučića, ne tako davno Šapić zavetovao se da neće biti deo naprednjačkog tima. Pred izbore 2018. godine tadašnji predsednik opštine Novi Beograd samouvereno je u nedeljniku „Vreme“ poručio da „ne postoji ni jedan posto šanse da sa SNS može da napravi bilo kakav dogovor oko zajedničkog upravljanja Beogradom“.

U jednoj od emisija, Šapić je poručio da mogu da ga postave „i za kralja Beograda“, nema saradnje za SNS.

„SNS jedino nikada nije bila na vlasti na Novom Beogradu. Sa dve stranke ne mogu da sarađujem, zbog toga što šire laži, neistine… Mene ne interesuje SNS ni Dosta je bilo. Mogu da me postave za kralja Beograda, nema saradnje“, rekao je Šapić pre samo nekoliko godina.

U pomenutom intervjuu u Vremenu, gde je dobio mesto na naslovnoj strani, Šapić je rekao da ga „gnusno vređaju“.

„Svaka dva dana izlaze saopštenja kako SNS-a, tako i njenih najviših funkcionera, koja govore da sam najgori pljačkaš, hohštapler, siledžija, batinaš i ni sam ne znam više kakve sve vrste najprostačkijih uvrede iznose, koje ni jedan iole pristojan i dostojanstven čovek istrpeo ne bi. Radi se o ljudima koji promovišu tu vrstu ponašanja koju čine klevete, mržnja, optužbe, najgnusnija vređanja“, rekao je Šapić pre samo pet godina.

U to vreme je redovno ulazio i u diskusije sa simpatizerima SNS na Tviteru, pa ih je javno napadao „uz sendvič dodaju i pivo“.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sa svojim partijskim kolegom, a nekada političkim protivnikom, Nebojšom Stefanovićem ulazio je u raspravu zbog njegovih navoda o ubistvu Olivera Ivanovića, dok je ministru finansija, Siniši Malom zamerao što ignoriše predstavnike opštine Novi Beograd.

Pet godina kasnije gledamo neki drugi film. U tom drugom filmu, nema ni teških reči, niti uvreda ili povišenog tona. Naprotiv, Šapić danas kaže da malo ko ima takve odnose sa Vučićem.

Emanuel Žiofre, Aleksandar Šapić, Nikola Selaković, Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Vučić i ja imamo jedan od najzdravijih odnosa na našoj politčkoj sceni, zdraviji od 99,9 odsto njih. Nikada za ovih godinu i po dana nismo imali nijedan problem. Mi se nikada nismo posvađali. I mislim da imam njegovu punu podršku. Ja sam na ovo mesto došao da bih vodio Beograd da bih statirao i da bih se od nekoga sakrivao. Predsednik Vučić to zna“, rekao je u septembru ove godine Aleksandar Šapić.

Doskorašnji prvi čovek Beograda kazao je i da za godinu i po dana Vučić nikad nije izvršio pritisak na njega, niti je od njega tražio da nešto uradi.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Da li je uvek bio presrećan zbog nekih mojih odluka – naravno da nije. Ali, kakve veze to ima, ja sam došao da preuzmem odgovornost, da uradim najbolje stvari za Grad Beograd. I mislim da smo za godinu i po dana opravdali poverenje Beograđana i predsednika Vučića“, rekao je Šapić.

Šapić je svoj odnos sa Vučićem krunisao izborom na mesto gradonačelnika Beograd posle izbora 2022. godine, a ove godine je ponovo prvi pik naprednjaka da sedne u fotelju na Starom dvoru.

Foto:TANJUG/ BEOINFO/

Ipak, njihov odnos daleko je idealnog. Zapravo, „ljubav“ dva Aleksandra prepuna je trzavica. Njihov veliki sukob desio se zbog odluke oko komemoracije bivšeg golmana Milutina Šoškića u Skupštini Grada, dok je Nova.rs u više navrata pisala da Vučić nije bio oduševljen odlukom da Šapić obezbedi besplatne udžbenike. 

„Vučić je ljut jer je Šapić doneo odluku bez bilo kakve konsultacije sa njim, budući da ovakvi predlozi i rešenja služe samo za promociju Šapića. Naravno da se Vučića takva ideja nije dopalo, a kao što možete da vidite, mediji koji su bliski vlasti ne promovišu previše ovu Šapićevu odluku koju je usvojila Skupština Grada. Nema tog ‘bustovanja’, jer Vučić procenjuje da tako raste podrška Šapiću, a on lično nema nikakvu korist“, rekao je u januaru 2023. godine dobro obavešten izvor Nove.

Kako je Nova ranije objavila, praktično od ulaska u SNS Vučiću smeta Šapićeva autonomnost u odlučivanju.

Jedna od takvih epizoda gde je Vučić morao da interveniše bila je situacija kada Šapić nije dozvolio da se održi komemoracija u Skupštini Grada preminulom golmanu Partizana Milutinu Šoškiću. Šapić je odbio ovu mogućnost, ali je Vučić instistirao i na kraju da se komemoracija održala baš ovde.

Osim toga, mesecima unazad bilo je upadljivo da je Šapić jedan od retkih visokih funkcionera SNS koji ne hvali Vučića. O tome je za Novu govorio i izvor SNS iz vrha partije.

„Za razliku od drugih, viđenijih članova stranke, prostor za njega na televizijama sa nacionalnim frekvencijama je značajno manji. Ako poredite njegovu prisustvo na televizijama u odnosu na prostor koji dobija Darko Glišić, Miloš Vučević, dok je bio gradonačelnik Novog Sada, ili Vladimir Đukanović, primetićete drastičnu razliku“, rekao je naš izvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar