Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ TANJA VALIC/

Srbija je na evropskom putu, ali ide u rikverc, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, na početku Glavnog odbora te partije.

Lutovac je rekao da šef države Aleksandar Vučić šalje kontroverzne poruke – da je za Evropsku uniju, dok istovremeno „radi sve nasuprot tome i nasuprot standardima i vrednostima EU“.

Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa režimom ogrezlim u korupciji, izjavio je Lutovac, uz konstataciju da je cilj Demokratske stranke uređena demokratska država, sa društvom socijalne pravde i solidarnosti i stalnom borbom protiv kriminala.

Cilj Demokratske stranke je uređena država, bolji životni standard građana, što podrazumeva sistemske promene. Nudimo ono što Srbija nema – društvo socijalne pravde i solidarnosti, ekonomiju zasnovanu na zadovoljnom radniku, a ne na jeftinoj radnoj snazi, stvarnu borbu protiv korupcije i kriminala, rekao je Lutovac.

Samo zajedno možemo uliti nadu i sigurnost građanima, poručio je Lutovac i naglasio da u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, Vučić i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ne mogu bitI medijatori, već „samo strana u pregovorima“.

Građanima treba omogućiti slobodno i tajno izjašnjavanje na izborima, da niko ne sme da ih prisiljava kako će glasati, izjavio je Lutovac.

Ne tražimo ustupke, niti kompromis, već prava i slobode za građane, da glasaju bez pritisaka, budu slobodno informisani, rekao je Lutovac, uz konstataciju: Ako se to ne ostvari, građani imaju pravo na neposlušnost.

Moramo državu vratiti građanima, vratiti se demokratiji. Briselu poručujemo da ne želimo da budemo statisti u projektu stabilokratije, već slobodni građani u uređenoj demokratskoj državi, izjavio je Lutovac.

On je rekao da na smeni režima u Srbiji treba da koordinisano rade sve opozicione snage, „jer protivnik nije opterećen moralom, zakonima i pravdom“, pa će „bogatstvo stečeno kriminalom i korupcijom braniti do kraja“.

Da bismo živote promenili na bolje, potrebno je da promenimo vlast. Budimo mudri, hrabri i solidarni, pojedinačno smo lak plen, a ujedinjeni možemo sve, poručio je Lutovac.

Demokratska stranka na današnjoj sednici izabrala je 20 novih članova Glavnog odbora i zakazala izbornu skupštinu stranke za 4. jul kada će se birati novo rukovodstvo, kako je odlučeno na današnjoj sednici GO DS održanoj u Dorćol platz-u.

Izveštaj Lutovca, usvojen je sa jednim glasom protiv, saznaje Danasonline. Na predloženi datum održavanja izborne skupštine DS je 4. jul, pojedini članovi GO imali su primedbe. Dušan Dinčić izabran je za predsednika Organizacionog odbora za održavanje skupštine, a za članove Ivan Petrović, Alisa Kockar, Tanja Cakić i Darko Simić.

Nakon kraće diskusije, članice i članovi Glavnog odbora Demokratske stranke verifikovali su sporazum o prijemu grupe građana „Sigurno napred – Saša Paunović“ u Demokratsku stranku, kao i izmene i dopune Poslovnika o radu stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar