Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže za N1 da ta stranka ima dovoljno kontrolora za sva biračka mesta u Srbiji i dodaje da je kontrola izbora važan segment. „Profesionalni kradljivci izbora ne kradu samo na dan izbora već i pre. Imate krađu koja se odvija danas, juče, deset godina, tako što sprečavate protok informacija. Imamo i mnogo više kontrolora, ali će se dešavati ono što i Lučanima i Negotinu, Dijana Hrkalović i Belivuk su bili tamo i terali ljude da glasaju“, kaže on.

Dodaje da neće dati kandidata za privremeno nadzorno telo za kontrolu medija, kako je najavio i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

„Najavili smo da to nećemo uraditi, nećemo poslati našeg predstavnika jer to telo nije ono što bi trebalo da bude. Ne dobijamo neko novo telo koje bi stvarno kontrolisalo da mediji rade u skladu sa Ustavom, dobili smo telo koje bi trebalo da bude mamac za opoziciju, za zamazivanje očiju građanima, da se kaže da je korak ka slobodnim izborima, jer ako imate u tom telu predstavnike REM-a, to je apsurdno“, ocenio je lider DS.

Lutovac ističe da je besmislica da bi Oliveri Zekić tako moglo da se ukaže na ono što nije po zakonu.

„Olivera Zekić je postavljena tamo da žmuri na oba oka, imali ste Cvejića koji se nije zadržao par meseci i morao je da ode. Mi smo predložili da se donese leks specijalis, gde bismo formirali telo od stručnih ljudi, od integriteta“, rekao je Zoran Lutovac.

Govoreći o izbornim uslovima, kaže da je najbolje da pregovarači budu vlast i opozicija.

„Može da se razgovara sa onim ko ima volju, ali njihova moć potiče od privilegija – ako se odreknu toga, oni više neće moći da dobiju izbore. Evropska unija je mogla da bude dobar posrednik, ali nisu zastupali ono što je pisalo u izveštaju Evropskog parlamenta, tamo su bile mnogo ozbiljnije kritike i jasno je rečeno da nema vladavine prava i da nema slobode medija“, kaže Lutovac i dodaje da Oliver Varhelji, koji je spreman da lično posreduje kako bi se izašlo na izbore, zapravo čini da izveštaji o Srbiji budu ublaženi, jer, kako je kazao, on dolazi iz Orbanove stranke.

„Sigurno ne bi obezbedio ono što je Srbiji potrebno, ovde se radi o građanima, da građani dobiju mogućnost da budu informisani, da ne budu ucenjivani, da tajno glasaju, a ne da opozicija nešto dobije. Ovde se radi da građani dobiju svoja prava i onda će opoziciji biti lakše“, zaključio je Zoran Lutovac.

Bonus video: Kako se informišu građani osuđeni na isključivo režimske kanale?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare