Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Demokratska stranka na sednici Glavnog odbora razmatra o izlasku na predstojeće izbore, a predsednik te stranke Zoran Lutovac rekao je da će konačna odluka biti doneta u trenutku kada procene da je to najsvrsishodnije, kao i da su glavne ciljne grupe razočarani birači demokratskih partija.

„Glavni odbor će raspravljati o tome (odluci o izlasku na izbore) i videćemo da li će Glavni odbor odlučiti da se to ovlašćenje prenese na predsedništvo stranke, kao što se mnogo puta desilo, pa da se odluka donese u trenutku kada procenimo da je to najsvrsishodnije“, rekao je Lutovac pre početka sednice u beogradskom Centru za kulturu „Vlada Divljan“.

Prema njegovim rečima, odluka će biti doneta u saradnji sa drugim strankama i ocenio da će se na samoj sednici videti raspoloženje u kom će se smeru kretati donošenje odluke.

Više opozicionih stranaka, među kojima su Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, saopštile su ranije da će se do kraja oktobra znati odluka da li izlaze na izbore i da li će biti na zajedničkoj listi.

Lutovac je u svom obraćanju na sednici Glavnog odbora rekao da su glavne ciljne grupe „razočarani birači demokratskih partija“.

Istakao je da je cilj te stranke da se građanima omogući da budu „aktivni učesnici i kreatori svoje sadašnjosti i budućnosti“ i da je potrebno naći rešenje da se dođe i do apatičnih birača, kojih je prema nekim istraživanjima, „oko 50 odsto“.

„Na večite apstinente ne možemo uticati, oni jednostavno, svako iz svojih razloga, ne žele da izlaze na izbore, da se bave politikom, ma koliko se politika bavila njima“, kazao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, na „antipartijce“ mogu uticati vanstranačke ličnosti i istakao je važnost DS sa njenim Građanskim demokratskim klubom i Skupštinom slobodne Srbije.

„Oni mogu motivisati antipartijce da se uključe u politički život“, ocenio je Lutovac.

Lutovac: Međustranačkim dijalogom bez Evropljana vlast šalje poruku svojim biračima

Lutovac je ocenio da međustranački dijalog bez posredovanja evroparlametaraca služi da se pošalje poruka većinskom delu birača aktuelne vlasti da ta vlast samostalno donosi odluke, bez sugestija predstavnika Evropskog parlamenta.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„To je nastavak obraćanja svima – i biračima koji su proevropski orijentisani i onima koji su antievropski, a većina njegovih (glasača predsednika Srbije Aleksandra Vučića) je upravo to, antievropski orijentisana i Evropu prihvata kao nužno zlo“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, taj drugi dijalog je napravljen da se „obesmisli dijalog sa evroparlamentarcima“, kao i da se „umanji značaj tog razgovora“.

Predsednik DS ocenio je da Vučić sa jedne strane emituje poruku Briselu da je proevropski orijentisan, dok „čim oni okrenu leđa, priča neku sasvim drugu, antievropsku priču“.

„I ovo je upravo ta priča. Čim evroparlamentarci okrenu leđa, on pravi neku paralelnu priču, bez upliva stranaca, kako oni kažu, sa jasnom intonacijom da je prisustvo stranaca nepoželjno“, rekao je Lutovac.

Nakon međustranačkog dijaloga bez prisustva evroparlamentaraca, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je „postignut načelni dogovor o tekstu sporazuma za unapređenje izbornih uslova, koji bi učesnici mogli da potpišu iduće nedelje“.

BONUS VIDEO: Izbori se bliže, a opozicija još vaga ko će sa kim i u koliko kolona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar