Zoran Lutovac Foto:Zoran Mrđa/FoNet

"Vi u Srbiji nemate elementarne osnove demokratske političke kulture. Ovde se opozicija i ne samo opozicija, nego svi koji drugačije misle, tretiraju kao neprijatelji, ne kao oponenti", konstatovao je predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, u emisiji "Među nama" na TV Nova S.

PROČITAJTE JOŠ

Lutovac je potom napravio paralelu između političke kulture u Srbiji i Francuskoj, podsećajući na primer iz 1965. godine, kada je De Gol, kako je ispričao, zabranio da se u kampanji protiv Miterana upotrebi kompromitujuća fotografija.

„Navešću vam primer Srbije i Francuske, da vam uporedim koja je to razlika između dve političke kulture. U Srbiji imate političku kulturu u kojoj je jedan predsednik parlamenta rekao: „imamo dovoljnu većinu, ako treba izglasaćemo da je Zemlja četvrtasta. A u Francuskoj ću vam navesti jedan primer kada je De Gol u drugom krugu predsedničkih izbora 1965. godine, zabranio da u kampanji protiv Miterana bude upotrebljena jedna fotografija koja je kompromitujuća za njega. Znate šta je on tada rekao? Ovaj čovek, misleći na Miterana, može da postane predsednik Francuske, hajde da ne okaljamo njegovo ime“, rekao je Lutovac u pomenutoj emisiji.

„Imate upravo to da ko god se pojavi da nešto kritički kaže, bilo da je glumac, bilo da je sveštenik, bilo da je političar, istog momenta se nalazi na svim naslovnim stranama u blatu tabloida“, dodao je on.

Zatim je naglasto šta imamo u Srbiji kao suštu suprotnost tome:

– Imate upravo to da ko god se pojavi da nešto kritički kaže, bilo da je glumac, bilo da je sveštenik, bilo da je političar, istog momenta se nalazi na svim naslovnim stranama u blatu tabloida – zaključio je Lutovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar