Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Opštinska izborna komisija u Negotinu (OIK) najpre je prihvatila, a zatim, zbog epidemioloških razloga, odbila zahtev za posmatranje izbora koji im je upućen od nezavisne posmatračke komisije OFID. Ovu odluku je u subotu potvrdio i Upravni sud, što je, prema rečima potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića, omogućilo negotinskim naprednjacima da neometano pokradu izbore.

Aleksić je objašnjava da se posmatračka misija organizacije OFID prijavila za praćenje lokalnih izbora u Negotinu, te da je OIK najpre doneo odluku da mogu, u skladu sa zakonom, da prisustvuju i posmatraju izborni proces.

Pročitajte još...

“OFID je dobio akreditacije za 61 posmatrača koji su trebali da budu raspoređeni po biračkim mestima i da prate izbore. Međutim, pre četiri dana je naprasno promenjena ta odluka. OIK je sam poništio svoju odluku i to zbog epidemioloških razloga”, objašnjava Aleksić.

On navodi da u obrazloženju dostavljenom OFID-u stoji da, zbog pandemije, na biračkim mestima ne može da bude više od tri posmatrača koji mogu maksimalno pola sata da provedu na jednom biračkom mestu.

“OFID je potom podneo pritužbu Upravnom sudu, koji se maltene proglasio nenadležnim, navodeći da, kad su u pitanju epidemiološke mere, oni ne ulaze u odlučivanje da li je nešto zakonito ili ne. Posle toga je ta organizacija odustala od praćenja lokalnih izbora u Negotinu i tako da su iz čitavog procesa isključeni nezavisni posmatrači”, objašnjava Aleksić.

Prema njegovim rečima predstavnici SNS i SPS ima između 10 i 12 čuvara kutija na biračkom mestu, a Narodna stranka ima po jednog do dva člana.

“Upravni sud se stavio u službu izborne krađe u Negotinu, onemogućivši da se evidentiraju nepravilnosti na samom biračkom mestu”, naglašava Aleksić.

Privedeni članovi Narodne stranke, uhvatili SNS sa kapilarnim glasovima

Predstavnici Narodne stranke i Opštinske izborne komisije, Dušana Mihajlović i Slavica Janković privedeni su juče, nakon što ih je saobraćajna policija zaustavila pri obilasku biračkih mesta u Negotinu.

Kako je rečeno našem portalu iz Narodne stranke, oni su privedeni pošto su prethodno na nekoliko biračkih mesta uočili predstavnike Srpske napredne stranke sa paralelnim spiskovima, što su evidentirali i uneli kao svoje primedbe.

Nakon toga, ističu iz Narodne stranke, njih je zaustavila saobraćajna policija i sat vremena ih držala, zabranjujući im kretanje, a potom su dobili poziv da se hitno pojave na saslušanju u negotinskoj policiji.

BONUS VIDEO Olja Bećković: Jeste zbog ovog glasali za SNS?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare