Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Đukić izjavio je danas da je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko uputio poziv Srbiji da se u novim međunarodnim okolnostima potpuno svrsta uz Rusiju i Belorusiju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedeljak da Srbija neće moći da sedi na više stolica i da je potrebno da se opredeli u svojoj spoljnoj politici.

„Tu smo mi, Rusija, Evropska unija (EU), Amerika i drugi. Ali im neće dozvoliti da sede na svim ovim stolicama“, rekao je Lukašenko.

Đukić je agenciji Beta kazao da takva poruka po prvi put dolazi s Istoka i da se radi o jasnom pozivu Srbiji da može računati na Rusiju i Belorusiju ako stane uz njih.

„Lukašenko je u tandemu s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Koordinacija između Lukašenka i Putina je dostigla vrhunac i ta izjava da Srbija više neće moći da sedi na više stolica, ima posebnu težinu. On je zapravo poručio Srbiji da ako je prijatelj Rusiji i Belorusiji onda ne može imati druge prijatelje ‘sem nas’ i da ’mora ići s nama do kraja, ili da ode na drugu stranu'“, ocenio je Đukić.

Dodao je da su vlasti u Srbiji morale još ranije da shvate da ne mogu da vode spoljnu politiku „sedenja na tri stolice“, a sada da se ne može voditi „nojevska politika zakopavanja glave u pesak“.

„Nemoguće je da pored Srbije protutnje svi događaji na međunarodnoj sceni, koji se sada odigravaju, i da kad sve prođe ‘srpski noj izvadi glavu iz peska’ i kaže ‘evo mi smo pobedili’. To neće proći ni na jednoj strani, kako kaže Lukašenko“, naglasio je Đukić.

Na pitanje Bete, kakve se mogu očekivati posledice ako se Srbija opredeli za samo jednu stranu, Đukić je kazao da bi Srbija bila potpuno izolovana ako bi se svrstala uz Rusiju i Belorusiju.

„Ako bi se svrstali uz ‘istočni blok’, Evropska unija i NATO bi Srbiji uveli sankcije. Srbija se nalazi kao ostrvo okruženo članicama EU i NATO, i postavlja se pitanje kako bi Rusija, u takvom okruženju, uopšte mogla da pomogne Srbiji u bilo kom smislu. To se pokazalo i pre tri dana, kada je izbila kriza na severu Kosova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je uputio jake političke poruke i osudio Zapad, ali je istakao da Srbija ne može očekivati članstvo ili pomoć od bezbednosnog saveza koji čine Rusija, Belorusija, Kazahstan i još par država bivšeg Sovjetskog saveza“, objasnio je Đukić.

Po njegovim rečima, ako bi Srbija uvela sankcije Rusiji, moglo bi da se desi da Rusija uskrati podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

„Ipak, mislim da Rusija ne bi trebalo da uskrati tu podršku Srbiji iz principijelnih razloga, ali i zbog toga što će Kosovo biti potkusurna moneta u nekom pogađanju između Moskve i Vašingtona. Dakle, ako bi uvela sankcije Rusiji, Srbija ne bi izgubila ni u političkom ni ekonomskom pogledu. Srpska spoljna politika bi sada trebalo da napravi presek stanja i da konačno napusti politiku koja nosi nojevski karakter“, rekao je Đukić.

Upitan da li će nova vlada napraviti „presek stanja“ u spoljnoj politici, Đukić je kazao da se u narednih nekoliko meseci na tom planu ne mogu očekivati nikakve promene.

„Srpski režim traje već deset godina i on bi najradije da se i dalje kreće po svojoj inerciji. Ne očekujem da će nova srpska vlada napraviti bilo kakve značajnije promene u spoljnjoj i unutrašnjoj politici. Režim će pokušati da, dokle god može, vodi politiku sedenja na tri stolice (EU, NATO, Rusija) i to će trajati dok te stolice ne počnu da uzmiču“, zaključio je Srećko Đukić.

BONUS VIDEO Srećko Đukić i Igor Novaković: Postoje četiri Putina, ovaj danas ne liči na prethodna tri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar