Duško Lopandić Foto: N1

Duškom Lopandić, potpredsednik Evorpskog pokreta u Srbiji i član Srbija Centar – Srce, smatra da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom svoje turneje po Zapadnom Balkanu, svima doneti istu poruku – podršku EU u situaciji velikih geopolitičkih i energetskih problema.

„Međutim, kada se radi o Srbiji neminovan je i razgovor o usklađivanju naše politike sa politikom EU”, rekao je za Lopandić za N1.

Lopandić je ukazao da se sada sprovodi deveti paket sankcija Rusiji, a da je Srbija propustila sve od prvog do sada.

„Osudili smo agresiju, ali se držmo izvan Evrope, što već ima posledice da nas ne pozivaju na neke sastanke. Štete će se tek pokazati u narednom periodu“, istakao je Lopandić dodajući da Srbija nije usklađena ni sa politikom viza EU i da više ne može da se balansira, već mora da se odluči.

Pročitajte još...

„Srbija sa stavovima prema ratu u Ukrajini nije pojačala svoje pozicije. Nema mnogo pravih prijatelja, a možda je neke i izgubila“, kaže Lopandić.

Lopandić je naveo u novoj vladi postoje određeni pozitivni pomaci, kao što je dolazak Tanje Miščević na čelo ministarstva za evropske integracije. Problem je, prema njegovim rečima, što može da se na tehničkom nivou donekle napreduje, ali ona ne može da utiče na državnu politiku.

Lopandić ističe da Brisel ima stratešku mrlju, kada se radi o jugoistočnoj Evropi, i da je to pokazao i rat u Ukrajini.

“Ceo proces proširenja je urušen. On je u krizi ne zbog stanja u regionu koliko zbog stanja u samoj EU“, objasnio je Lopandić.

Prema njegovim rečima dijalog Beograda i Prištine je težak i komplikovan proces koji ne može lako i brzo da se reši. On je napomenuo da su pitanja, koja izazivaju tenzije, od manjeg značaja, a da globalna slika i broj predstavnika za dijalog ukazuju da se radi o upravljanju krizom više nego rešavanju krize. Lopandić je ukazao da se na temi liberalizacije viznog režima za Kosovo vidi da ni Brisel često ne ispunjava svoj deo obećanih aktivnosti i odlaže ih, što je, napominje, neshvatljivo u uslovima rata u Evropi.

“Dosadašnji dijalog je pokazao da bez obzira na napredak u nekim pitanjima manjeg značaja, suštinski nije došlo do jačanje poverenja za postizanje dogovora. Sa naše strane je ključna stvar Zajednica srpskih opština koja još nije formirana. Što je slabost i samog medijatora. U ovoj fazi ne mislim da će doći do velikog napretka”, istakao je Lopandić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar