Duško Lopandić Foto: N1

Srbija ne može biti politički neutralna u situaciji rata na tlu Evrope, još 25. februara morala je da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), izjavio je član Pokreta Srbija Centar (SRCE), profesor Duško Lopandić, ali je uveren da EU neće ponovo uvesti vize građanima Srbije.

On je objasnio da je 25. februar bio momenat kada je Srbija trebalo da pokaže na kojoj je strani i ukazao da je neshvatljivo zašto se toliko čeka.

Čak i ona proklamovana politika da „budemo ispod kamena“ nije sprovedena, nego smo se popeli na kamen i mahali ruskom zastavom, ukazao je Lopandić i ocenio da je to problem koji je bacio senku na sliku Srbije u Evropi i svetu.

Mi i dalje vodimo politiku kao da nije došlo do rata koji može da se pretvori u svetski rat, kao da i dalje možemo isto da se ponašamo prema Istoku i Zapadu, napomenuo je nakadašnji ambasador Srbije pri EU.

On upozorava da je poslednji momenat da se nešto promeni i nada se promeni orijentacije sa novom Vladom Srbije.

Možda je netaktično da poredim, ali delujemo kao magare koje neće da krene i morate malo da ga pogurate jer se zaglavilo, opisao je Lopandić.

Prema njegovom stavu, prirodni je interes Srbije da se uskladi sa EU, ako je zaista namera da se uđe u Uniju, da se evropeizuje i unutrašnja i spoljna politika.

Ne kažem da nema kašnjenja i u EU, ali ne bih rekao da je sa naše strane učinjeno sve što treba da bismo bili tamo gde treba kada se ta vrata otvore, a otvoriće se, naglasio je Lopandić.

Kako je predočio, građani treba da znaju da Srbija svakim kašnjenjem da se pridruži EU gubi milijardu evra bespovratnih sredstava godišnje.

Lopandić ne veruje da će građanima Srbije biti ukinute vize i takve najave i pozive iz EU vidi kao način da se prodrma vlast, koja je „uljuljkana u višegodišnju izolaciju“ kada se radi o evropskim pitanjima.

Mi smo poukidali vize nizu zemalja da bismo ih nagradili zbog stava oko Kosova i sada dolazi račun za to. Mislim, nadam se i verujem da će nova Vlada Srbije učiniti sve da do toga ne dođe, napomenuo je Lopandić.

Kada je reč o tome da Rusija podržava Srbiju da Kosovo ne postane član Ujedinjenih nacija, on je saglasan da je pitanje Kosova objektivno teško pitanje za spoljnu politiku Srbije.

Mi smo odavno postali zemlja sa jednom temom u međunarodnim odnosima i ono opterećuje i našu unutrašnju politiku, ocenio je Lopandić.

Kako je podsetio, Srbija skoro 10 godina ne uspeva da reši dva ključna pitanja o kojima je još Zoran Đinđić govorio – da postane evropska zemlja i da se na neki način reši problem Kosova.

Pravimo koncentrične krugove u kojima se ništa ne dešava. Mi smo kao mađioničar u cirkusu koji baca kugle, žonglira i ne znamo kada će one pasti na zemlju, ilustrovao je Lopandić.

Upitan o nemačko-francuskom predlogu rešenja za Kosovo, Lopandić je citirao predsednika Pokreta Srce Zdravka Ponoša da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na javnost prenosi stresove i frustracije, ali ne i informacije.

Ono što je jasno jeste da se od Srbije očekuje veća fleksibilnost kada je reč o Kosovu, dodao je on i poručio da Srbija nije zemlja koja sebi može da dozvoli „10, 20 ili 100 godina samoće“.

Biti pragmatičan, fleksibilan i tražiti rešenja koja ne ugrožavaju budućnost Srbije

Lopandić ističe da mu se dopada izraz „normalizacija odnosa“ i uveren je da niko u Srbiji nije protiv toga da se normalizuje život.

Prema njegovim rečima, zaboravilo se da je postojao problem sa prisustvom Kosova u regionalnim organizacijama, ali brzo su potpisani i ratifikovani neki sporazumi, poput Energetske zajednice ili Zajednice za transport u Jugoistočnoj Evropi, u kojima je prisutno i Kosovo.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, primetio je Lopandić, nedavno je prisustvovala kao ravnopravan učesnik sastanka Evropske političke zajednice u Pragu.

Sve je stvar politike, kako se proda ili ne pomene neka stvar, pa prođe ispod radara. Treba biti pragmatičan, fleksibilan i tražiti rešenja koja ne ugrožavaju budućnost Srbije koja je vezana za EU, istakao je Lopandić.

On procenjuje da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali bi mogla da prihvati neku vrstu sporazuma, kao što je bio onaj iz 2014. godine kada je prihvaćena integracija policije, pravosuđa i lokalne samouprave u kosovski sistem.

Neka vrsta sličnog aranžmana nije nemoguća, objasnio je on i upitao šta je to što je Beograd predložio kao rešenje za Kosovo u proteklih pet godina, osim one podele teritorije?

Ne kažem da je to lako, jer i u Prištini imamo nefleksibilnu vladu, tešku za razgovore, potpuno autističnu prema ljudskim i manjinskim pitanjima srpske zajednice, ali i to daje prostora za traženje nekih rešenja, smatra Lopandić.

Govoreći o Izveštaju Evropske komisije o Srbiji, on je rekao da su proteklih godina ti izveštaji negativni, ali da je ovogodišnji posebno negativan.

Srbija dugo stagnira po raznim pitanjima procesa evropskih integracija, reformi, konstatuje se da je u 12 poglavlja ostvaren određeni napredak, dok su sva ostala za „dvojku“, ocenio je Lopanić.

Kako je protumačio, izveštaj potvrđuje naš utisak da živimo u društvu koje politički stagnira, pa čak ide unazad.

Ima i svetlijih tonova u oblasti ekonomije, ali i na to veliku senku baca ogromna korupcija koja je institucionalizovana, rekao je Lopandić.

On navodi da je vlast Srpske napredne stranke imala 10 godina da pokaže u kojoj je meri okrenuta reformama i evropskom putu i da je sve, osim dve ili tri godine relativno reformskog procesa, ostalo zaustavljeno 2015-2016.

Imamo regresiju po svim društvenim pitanjima, polarizacija društva je dramatična, a sve je indukovano sa vrha. Nadam se, ipak, da Srbija ima kapacitete, društvene, mlade obrazovane ljude, da podrži neku novu politiku, zaključio je Lopandić.

BONUS VIDEO: Milivojević:Pitanje sankcija Rusiji i Kosovo idu zajedno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar