Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Osnivač pokreta "Srbija centar" (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je večeras da je već kasno da Srbija uvodi sankcije Rusiji, da je šteta već napravljena i da je pitanje da li ona može da se iskontroliše.

„Taj voz, bar što se tiče evropskih parlamentaraca, je već krenuo u pogrešnom smeru. Sad ne pričamo o našim umerenim sankcijama za Rusiju, pričamo o izbegavanju sankcija za Srbiju“, rekao je Ponoš za televiziju N1.

Ocenio je da je Evropa „nervozna“, ne zbog toga što ima poseban odnos prema Srbiji, već zbog toga što imaju i svoje probleme i socijalne nemire, ističući da posledice rata u Ukrajini trpe svi u Evropi.

„Nerealno je očekivati da njihove vlade imaju posebnu pažnju za Vučićeva moljakanja, kakav on problem ima kod kuće i kakav odnos prema eventualnom uvođenju sankcija ima njegovo biračko telo“, naveo je on.

Ponoš je kazao i da opozicija u skupštini Srbije ne bi trebalo da da podršku vlasti za bilo šta, makar taj predlog izgledao dobro, jer je, po njegovim rečima, pitanje „kako će ga vlast sprovesti, da li će ga sprovesti, ili samo pokriva nešto što je već zabrljala“.

„Njima sad treba samo podela odgovornosti za delikatne odluke, pre svega u njihovom glasačkom telu. Ne treba im dati podršku ni za šta, ne treba ni glasati protiv nekih dobrih stvari, ali postoji neka mera, a to je da se u tom cirkusu ne učestvuje kada je (skupštinsko) glasanje“, ocenio je on.

Po njegovim rečima, aktuelna skupštinska većina i vlada koju će ona izabrati „neće voditi Srbiju ka Evropi“, kako je kazao, bez obzira da li će vlada imati 21 ili 25 ministarstava.

„I dalje će to biti kao što je bilo i do sada, imaćemo nešto što je skupo a ne radi. Imaćemo vladu koja predlaže zakone, koji su ponekad i dobri, takvih će verovatno biti i u narednom periodu, skupština će uz ponekad dinamičnu diskusiju to usvojiti i onda vlada koja je to predložila neće realizovati, kao što ne realizuje ni postojeće zakone“, kazao je Ponoš.

BONUS VIDEO – Zorana Mihajlović za sankcije: Da li su joj odbrojani dani u Vladi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare