Foto: Arhiva, Printscreen, N1

Sama ideja da bilo koju vrstu vlasti u rukama ima neko ko je potezao pištolj, tukao žene, krao i falsifikovao, u svakoj iole pristojnoj državi bila bi neostvariva. Međutim, u Srbiji je i to moguće, pa se na čelu mnogih opština nalaze ljudi koji su osuđeni zbog nasilja i koji su poznati po svom kabadadžijskom odnosu prema građanima i političkim protivnicima - u stilu ne može mi niko ništa.

Tako je po četvrti put na mesto predsednika opštine Leskovac izabran Goran Cvetanović, čovek koji je ne tako davno upao u stan jedne žene, pucao iz pištolja, a zatim je isprebijao, šutirao i udarao drškom pištolja. Premlaćena žena završila je u bolnici na traumatologiji, a Cvetanoviću je izrečena uslovna kazna od pet i po meseci. Tu nije kraj. U svom kabinetu gradonačelnika, Cvetanović je pretukao i N. A., visokog gradskog činovnika, a ako je verovati pričama prvo ga je udario pepeljarom, pa kada je ovaj pao, nastavio je da ga šutira.

Foto:Vesna Lalić

U saveznoj vladi Momira Bulatovića bio je ministar bez portfelja do 5. oktobra 2000, a poznat je i po sukoubu sa bivšom ministarkom Ivanom Dulić Marković, koju je vređao po nacionalnoj osnovi, a zbog klevete osuđen je na novčanu kaznu od 80.000 dinara.

Zloupotrebe, priamidalne šeme i krađe

Zoltan Bilicki / Foto: Printscreen/YouTube/TV Bečej

Na konstitutivnoj sednici skupštine opštine Ada ponovo je za predsednika opštine izabran Zoltan Bilicki, nosilac liste Srpske napredne stranke. Izabran je 2008. za predsednika opštine i u tom trenutku bio je najmlađi gradonačelnik u Srbiji. Krajem 2015. u okviru akcije „Rezač“ uhapšen je zbog sumnji za zloupotrebe u vezi sa izgradnjom mosta na Tisi.

Predsednik opštine Opovo Zoran Tasić uhapšen je 2003. godine zajedno sa suprugom, jer je prevario nekoliko stotina Pančevaca piramidalnom šemom. Svi oštećeni su prijavili da im je bračni par Tasić uzeo od 2.500 do desetak hiljada evra. Navodno je i uoči poslednjih izbora ubeđivao glasače iz svog mesta da glasaju javno za listu „Aleksandar Vučić za našu decu“ i to ucenjujući ih dugogodišnjim poznanstvom i prijateljstvom. Pojavio se i snimak na kojem se čuje kako osoba, za koju se u medijima tvrdilo da pripada predsedniku opštine Opovo, objašnjava sagovorniku da iako je glasanje tajno da bi trebalo da se glasa javno i ukoliko glasa za partiju na čijoj je listi da će „biti i dalje braća i da neće imati nikakvih problema“.

Zoran Tasić / Foto: Printscreen/YouTube/Pancevo RTV

„Dođeš lepo tamo, vidiš nekog od naših tamo iz SNS-a zaokružiš i ubaciš u kutiju…I eto. Meni ne trebaju slike, mene to ništa ne interesuje, samo tamo javno zaokružiš broj jedan da ja znam kako si moj. I nema nikakve dileme. Samo ti javno glasaj i ja ti smo ko braća i dalje. Ne budeš li glasao javno ja ti ne verujem. Eto toliko“, čuje se na snimku.

Saša Pavlov / Foto: N1

Protiv gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova 8. maja je Miša Sekulić u ime organizatora protesta 1 od 5 miliona Pančevo podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i time oštetio budžet grada Pančeva za 96 660 dinara, saopšteno je iz organizacije 1 od 5 miliona Pančevo.

Među ekstremnijim slučajevima je Đorđe Radinović iz SNS, koji je ponovo izabran za gradonačelnika Stare Pazove.

Radinović ima dosije, a prvi put je osuđen 1984. godine na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela teške krađe. Dve godine kasnije osuđen je na pet meseci zatvora zbog istog dela, 1998. osuđen je za delo – nedozvoljena trgovina, a zatim i na kaznu od četiri meseca zbog falsifikovanja isprave. Oktobra 1999.

Đorđe Radinović / Foto: Printscreen/YouTube/Rtv Stara Pazova

Osuđen je na zatvor od šest meseci zbog krivičnog dela – teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, a 2008. su mu prilikom pretresa kuće oduzeti: kamion-cisterna, cisterna, pumpa marke „honda“, tri plastična creva za pumpu i mobilni telefon. Osuđen je i 2010. godine na zatvor od tri meseca zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi. Radinovićev nadimak je Džokej.

Na spisku lokalnih šerifa je i Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara. Niciću je Viši sud u Zaječaru 2014. izrekao je uslovnu osudu od šest meseci zatvora, s rokom provere od godinu dana, zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bio prvi čovek grada.

Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Protiv njega su novinar portala Glas Zaječara Miljko Stojanović i glavni i odgovorni urednik portala Zaječar Online Vladan Stanković, podneli krivične prijave, ali i protiv Milana Stankovića, predsednika gradskog odbora SNS i pomoćnika gradonačelnika, zbog proganjanja, uvreda, pretnji i ugrožavanja sigurnosti.

Protiv Ničića je krivičnu prijavu podneo i član Gradskog veća Zaječara Aleksandar Milivojević zbog ugrožavanja sigurnosti. Milivojević je na konferenciji za novinare rekao da je prijavu podneo jer mu je Ničić pretio „gepekovanjem“.

„Pretio mi je gepekovanjem i korišćenjem mafijaških izraza, što u prevodu znači pretnje smrću“ rekao je Milivojević i dodao da očekuje da policija i Tužilaštvo reaguju po njegovoj prijavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare