Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Puno pažnje na Tviteru privukao je profil istoričara Milana St. Protića, ali nažalost, za korisnika i Tviter "komunu" u pitanju je lažni nalog. U izjavi za Nova.rs, Protić naglašava da nikada nije ni imao profil na ovoj društvenoj mreži, te da je bespomoćan u celoj situaciji.

Korisnici Tvitera poslednjih nedelja mogli su da primeti da se na „lajni“ pojavio profil Milana St. Protića, koji neretko ulazi u raspravu sa drugim korisnicima o svim aktuelnim političkim temema. Među poslednjim objavama je status vezan je za Ratka Mladića i njegovoj ulozi u Jugoslaviji.

„Ratko Mladić je osramotio Srbe, a brane ga balavci, neškolovani, primitivni ljudi, nasilnici i navijači. Celog života je bio titoista i Jugosloven. Ne zna šta je Buna na dahije. I on je danas simbol Srpstva. To smo mi. Izvinite, ali ne onog Srpstva u mom doživljaju stvari“, objavljeno je sa lažnog profila Milana St. Protića.

Profil koji je evidentno usmeren ka tome da stvori reakciju kod dela publike, odnosno „troler“ kako se to moderno kaže, ovakvim statusima otvara prostor da drugi korisnici uđu u raspravu.

„Protiću, problem je što ga ti nasedaš jer ga smatraš komunistom, a ne zločincem“, „A onda ste vi 2000. došli, pošteni, čisti, neokaljani i preporodili Srbiju“, „Osramotio si prezime za vek vekova“, samo je deo komentara kojih je bilo preko 200 na pomenutu objavu.

Puno pažnje privukla je i objava gde je lažni istoričar upitao zašto robujemo predrasudama i zabludama iz Miloševićevog vremena i nikako da se pokrenemo? Nakon toga nizali su se komentari redom:

„Iz jednog prostog razloga, nemamo kičmu“, „Jer su komunisti i dalje na vlasti“, „Zato što smo beskičmenjaci“, „Zato što ste ti i ostala boranija upropastili šansu“, „Srbi bolje funkcionišu kad imaju vođu“, „jer ima nas 2 odsto akamedski obrazovanih“, „Primitivan narod“….

Nije retkost da se pojavljuju profili na Tviteru koji pokušavaju da budu duhoviti ili želje pažnju, ali je ovakva situacija veoma opasna imajući u vidu značaj koja određena ličnost ima u zajednici.

I u samim komentarima vidi se da deo korisnika tvrdi da je u pitanju lažni nalog, što je nakon komunikacije sa Protićem na Tviteru objavio i novinar Dojče velea Nemanja Rujević.

Pročitajte još:

Iz profila se jasno vidi da to nije nikakav parody account, gde se već u samom nazivu profila može jasno zaključiti da je „lažnjak“. Umesto toga, profil istoričara sadrži informacije iz biografije koje su se zaista desile – da je istoričar, da je bio ambasador u SAD…

Nova je kontaktirala istoričara Milana St. Protića, a u izjavi za naš portal istoričar podvlači da nikada nije ni imao profil na Tviteru.

„Ja ne znam ko stoji iza toga, čuo sam sa raznih strana da se to pojavilo i pravo da vam kažem, ne znam šta treba da uradim. Ono što zasigurno mogu da vam kažem jeste da nikada nisam imao Tviter. Apsolutno nemam predstavu ko stoji iza toga, prvi mi je to javio novinar Nemanja Rujević. Potpuno sam bespomoćan u toj situaciji, ali nadam se da će ljudi saznati da je to lažni nalog“, kaže za Novu Protić.

Bonus video:“Srbija u EU, Kosovo u UN“: Milan St. Protić o konačnom sporazumu koji bi bio povoljan po nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare