Foto: Nova.rs

Srbija nije izuzetak u lažnim dojavama o podmetnutim bombama. Bilo ih je u BiH, Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori i svi su imali svoju verziju odgovora na pitanje ko bi mogao da stoji iza toga. Crnogorska i srpska verzija se ipak izdvajaju. I dok su se u Crnoj Gori lažne dojave dovodilo u vezu sa formiranjem nove Vlade, u Srbiji se otišlo korak dalje. Kako su javnosti saopštili premijerka i ministar policije, lažne dojave su u najmanju ruku odmazda zbog neuvođenja sankcija Rusiji, takoreći "specijalni rat".

O tome ko stoji iza lažnih dojava o postavljenim bombama u više od 180 škola i institucija u zemlji, najviši predstavnici vlasti javnosti su gotovo u sinhronizovanom tajmingu saopštavali, redom: Aleksandar Vulin, zatim premijerka Ana Brnabić, a svoje viđenje izneo je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

I sve su bile usmerene ka istoj teoriji – da je to specijalni rat koji se vodi protiv Srbije zbog Rusije.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Umesto da saopšti ko stoji iza ovih dojava zbog kojih su bili uznemireni i roditelji i deca, ministar policije Aleksandar Vulin bavio se teorijama zavere. Otuda i njegov zaključak da je reč o „specijalnom ratu“ te da su pretnje stigle sa različitih adresa iz više evropskih država.

Slede zatim dodatno pojašnjenje: „Imaju za cilj pritisak na Srbiju da prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu“.

Ministar policije dalje razvija teoriju i zaključuje:

„Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje“.

O konkretnim imenima i krivcima – ni reč.

Sledi zatim ocena premijerke Ane Brnabić.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Kaže da su dojave o bombama pritisci iz inostranstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

„Jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci iz inostranstva su neverovatni iz dana u dan“, rekla je ona 17. maja za TV Pink.

Iznosi premijerka i ocenu da su dojave „pažljivo planirane“ i da „sigurno“ dolaze iz inostranstva, što pokazuje činjenica da je jedna takva stigla i u beogradski tropikarijum, za koji većina građana ne zna i da postoji.

„Neko je gledao šta bi sve mogle da budu turističke atrakcije. Kod nas je tropikarijum mali i većina i ne zna za njega, to vam pokazuje da je neko planirao i da to dolazi iz inostanstva, jer da su to smislili neki iz Srbije, nikada ne bi poslali dojavu u tropikarijum“, objasnila je premijerk.

Umesto „poslovično zauzetog“ gradonačelnika Beograda, o lažnim dojavama o postavljenim bombama oglasio se njegov zamenik, Goran Vesić.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

„Više je nego jasno da se naša zemlja, kao i naš grad, nalaze pod organizovanim sajber-napadom nepoznatog protivnika…“, ocenio je Vesić, a zatim se obratio nadležnima, što je u ovom slučaju ministar Aleksandar Vulin.

„Siguran sam da će nadležni organi znati da utvrde ko vodi ovaj specijalni rat protiv Srbije, ali i glavnog grada“.

Ima naš narod onu o ludom i zbunjenom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare