An Linde
An Linde Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsedavajuća Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde, istakla je tokom posete Beogradu snažno partnerstvo OEBS-a sa Srbijom u strateškim reformskim procesima.

Linde je tokom jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem potvrdila punu podršku procesu reformi koje Srbija sprovodi, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Ona je naglasila da je Srbija postigla napredak u svom programu demokratskih reformi i da fokus sada mora biti na kvalitetu i primeni reformskog zakonodavstva i uključivanju najboljih praksi.

„Misija OEBS-a pomaže Srbiji u važnim postignućima, kao što su jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije, ulaganje u reformu sektora bezbednosti i negovanje pluralističkog i bezbednog medijskog okruženja. Ta saradnja se nastavlja““, poručila je Linde.

Predsedavajuća OEBS-a se sastala i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dacićem i predstavnicama Ženske parlamentarne mreže i rekla da je političko učešće žena u Srbiji sada na najvišem nivou ikada, ali da treba više učiniti na rešavanju rodno zasnovanog nasilja i da je ekonomsko osnaživanje žena od suštinskog značaja za postizanje rodne ravnopravnosti, inkluzivnog društvenog razvoja, prosperiteta i stabilnosti za čitavo društvo.

U Misiji OEBS-a u Srbiji, Linde je u utorak prisustvovala okruglom stolu za mlade sa organizacijama civilnog društva i poručila da je potrebno nastaviti sa ulaganjem u njih kroz sve programe koje se sprovode pošto moraju ostati angažovani ako žele da utiču na razvoj svoje zajednice, a u tom smislu ovi programi igraju značajnu ulogu u pomaganju mladim ljudima da shvate kako funkcionišu demokratske institucije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare