Foto:Nemanja Jovanović

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović odavno više nije samo političar, a u poslednjih 10 godina zvanično je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio vlasništvo u čak četiri firme. Za biznis očito nije imao talenta, jer su pojedine njegove kompanije likvidirane i otišle u stečaj, a lošeg vođenja nije pošteđena ni njegova partija, koja je već pet godina u blokadi zbog duga od oko 105 miliona dinara.

Čedomir Jovanović, koji će još kratko vreme imati status narodnog poslanika, poslednjih dana našao se u centru pažnje javnosti ne zbog poražavajućeg izbornog rezultata njegove Liberalno demokratske partije. Naime, on je pre nekoliko dana reketom udarao vlasnika Fizio centra Žarka Ivkovića, sa kojim firma njegove supruge Jelene Jovanović – „Fud end fizio centar“ ima spor oko poslovnog prostora.

I sam Čedomir Jovanović Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljivao je vlasništvo u nizu preduzeća, a još 2010. godine u njegovoj imovinskoj karti bilo je navedeno da je suvlasnik firme „Radna grupa“, koja se bavila produkcijom i marketingom, a koja je dve godine kasnije već likvidirana.

Iste godine prijavio je suvlasništvo, odnosno hiljadu akcija u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), a 2011. tog preduzeća više nije bilo u njegovoj imovinskoj karti. KAP je 2013. otišao u stečaj, potom u bankrotstvo, a nije poznato na koji način je Jovanović ostao bez akcija u toj kompaniji i da li ih je prodao pre nego što su kola krenula nizbrdo.

SHSF

Pre devet godina Jovanović je prijavio Agenciji 25 odsto vlasništva u firmi „Basic solution group“, kojoj je 2012. promenjeno ime u SHSF. Te godine Jovanović je bio vlasnik 45 odsto akcija u tom preduzeću.

Međutim, kako je ranije objavila Politika, Privredni sud u Beogradu je u julu 2015. pokrenuo stečaj, a imovina kompanije SHSF je rasprodavana kako bi se namirili dugovi.

Foto:E-Stock/Stefan Filipović

Zahtev za stečaj SHSF-a je podnela Marfin banka zbog duga od 24 miliona dinara. Ta kompanija Jovanovića bila je registrovana kao društvo za usluge, trgovinu i posredovanje, a pretežna delatnost firme bile su konsultantske aktivnosti.

Jelena Jovanović, supruga Čedomira Jovanovića, bila je direktorka u ovoj kompaniji pre nego što je pokrenut stečaj. Lider LDP-a je sve do 9. februara 2015. godine bio upisan kao suvlasnik ove firme, nakon čega je njegov udeo prenet na izvesnog Dragana Unkovića.

„Silosi“ iz Kovina

Politika je pisala i da je Privredni sud u Pančevu pokrenuo 13. jula 2015. godine, prethodni stečajni postupak u preduzeću „Silosi“ u Kovinu, u vlasništvu kompanija „Agroposlovi“ i SHSF, u trenutku kada Jovanović nije imao formalne veze sa tim firmama. Međutim, njegova supruga je do 12. avgusta u APR bila direktorka i zakonska zastupnica tog preduzeća.

Sud je predstečajni postupak otvorio na predlog Marfin banke iz Beograda. Istovremeno, sud je zabranio raspolaganje imovinom „Silosa“.

LDP u blokadi pet godina

Liberalno demokratska partija, čiji je osnivač i predsednik Čedomir Jovanović, već pet godina je u blokadi, odnosno 1.830 dana. Kako je navedeno na sajtu Narodne banke Srbije, ukupan iznos blokade je 105.583.098 dinara.

U obrazloženju zahteva za predstečajni postupak, Marfin banka navela je da je „Agroposlovima“, 24. novembra 2014, odobrila kratkoročni kredit od 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prema pisanju Politike, osim „Agroposlova“, kao „solidarni dužnici“ u ugovoru su navedeni „Silosi“ iz Kovina, SHSF iz Beograda, ali i Čedomir i Jelena Jovanović. Kako je objavljeno. Marfin banka pokušala je da dug od preduzeća sa njihovih računa, ali to nije mogla da učini zato što su ti računi već bili blokirani.

Agrohab

Lider LDP je Agenciji prijavio je i stoprocentno vlasništvo u preduzeću Agrohab, koje je 2015. zakupilo deo Fidelinke. Međutim, i pre toga ta fabrika bila je povezana sa članovima porodice Jovanović.

Kako su objavili mediji, „Fidelinka“ je otišla u stečaj 2010, a godinu dana kasnije tri njena pogona izdati su u zakup firmi „Agroposlovi“, u kojoj je direktor i suvlasnik bila Jelena Jovanović. Kada su „Agroposlovi“ otišli u stečaj, zakup Fidelinke je u februaru 2015. preuzela kompanija „Agrohab“, kao i sve obaveze firme njegove supruge.

Međutim, odbor poverilaca je već u novembru doneo odluku da otkaže zakup „Agrohabu“, kada je ukupni dug narastao na oko 76 miliona dinara. Mediji su objavili da je firma Jovanovića ostala radnicima dužna i po pet plata, da su dobili spor pred sudom, ali da do novca nisu uspeli da dođu.

U poslednjoj imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema nijedne kompanije u vlasništvu lidera LDP.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare